יום רביעי, 8 באוקטובר 2014

שפעת "קשה במיוחד" מאוסטרליה בדרך לישראל? רשויות הבריאות באוסטרליה: "השפעת היתה מתונה"

מאת: ערן הילדסהיים

קשה היה להתעלם השבוע מהבליץ התקשורתי שהובילו משרד הבריאות וכלי התקשורת. הם קראו כמעט בבהלה לאזרחים לרוץ להתחסן נגד שפעת. הגדיל לעשות ידיעות אחרונות שטען כי ארגון הבריאות העולמי מזהיר מפני "שפעת קשה במיוחד" שעומדת להגיע לארץ מאוסטרליה. אלא שבדיקה בדוחות ארגון הבריאות העולמי והרשויות באוסטרליה מגלות שחומרת השפעת השנה היא בסך הכל סטנדרטית לחלוטין. 


במה שנראה כמו קמפיין משותף של ידיעות אחרונות עם משרד הבריאות, קיבלנו השבוע מתקפת הפחדות ואיומים על שפעת "קשה במיוחד" שעושה לכאורה את דרכה מאוסטרליה. הכותרת הראשית בעיתון לא הותירה מקום לספק למי שהיה לו ספק : "התחזית: גל שפעת קשה". למשפט התווספה תמונה גדולה של מזרק חיסונים כדי שלא נפספס את הפתרון. העיתון הרחיב על השפעת בעמודיו הראשונים כולל בטור מיוחד וממריץ להתחסן של פרופ' מוטי רביד. כותב הכתבה ,ירון קלינר, הגדיל לעשות ואף כתב בקיצור בכותרת המשנה בעמוד הראשי ובפירוט  בתוך הכתבה את התרחיש המבהיל הבא:
"בכל שנה לקראת הגעת החורף לחצי הכדור הצפוני - שבו נמצאת ישראל - מנסה ארגון הבריאות העולמי לחזות את מרכיביו של נגיף השפעת שצפוי לתקוף את האוכלוסייה, וזאת בהתאם לנגיף שתקף את יושבי חצי הכדור הדרומי שבו מסתיים החורף בימים אלו.
השנה, לפי ארגון הבריאות העולמי, השתוללה באוסטרליה שפעת קשה במיוחד, והיא הובילה לגל התחלואה הקשה ביותר שידעה היבשת מאז ‭.2009‬ לכן החשש הוא כי גם בישראל תהיה השנה שפעת קשה במיוחד"


האם לפיכך באמת אנחנו צריכים להתכונן לקראת קטסטרופה?
הבלוגר "חיסונים בע"מ" מפרסם היום דו"ח מעודכן של ארגון הבריאות העולמי מה-22 לספטמבר.הדו"ח מגלה מציאות שונה לגמרי מזה שמציג ידיעות אחרונות. אחת המסקנות בו היא שחומרת ה-שפעת באוסטרליה השנה היתה מתונה ברוב אזוריה - למעט במדינת ניו-סאות'-ווילס. שם נרשמה תחלואה "חמורה יותר" אבל גם היא בעיקר בקרב קשישים.

ההודעה המקורית של ארגון הבריאות העולמי.הקישור לדו"ח כאן

הודעה נוספת ,המחזקת את נתוני ארגון הבריאות העולמי, מופיעה באתר הרשמי של מחלקת הבריאות של ממשלת אוסטרליה בדו"ח האחרון שפרסמה השנה בנושא בקישור כאן.

משרד הבריאות הישראלי מצידו מאשר שלא מדובר בנגיף אלים יותר,אלא הביע חשש שהוא נוטה להדביק מספר רב יותר של אנשים. למרות זאת הוא לא מהסס לשתף פעולה ונמנע מלתקן או לצאת נגד קמפיין ההטעיה וההפחדה המתנהל בתקשורת. יתכן שזה משרת את האינטרס שלו לצמצם את העומס בבתי החולים. או שאולי כמו בכל דבר שמעורב בו הרבה כסף ,תקשורת וחברות תרופות, מסתתר לו פה אינטרס כספי נסתר.

כך או כך על פי ההערכה כ-75% מהרופאים לא יענו לקריאת משרד הבריאות להתחסן נגד השפעת. אולי כי הם יודעים את מה שבתקשורת ובמשרד הבריאות לא מספרים?

31 תגובות:

  1. משרד הבריאות הפך למשרד פרסום. פאניקה מוכרת הכי הרבה וצריך לממן את כל מלאי החיסונים העודף.
    בהצלחה בהמשך המכירות. העמלה עלינו.

    השבמחק
  2. אל תאכלו מוצרי חלב. זה מסתדר גם עם מרד הצרכנים המתגבש. קחו ויטמין סי. בדקו רמת ויטמין די היא לבטח מתחת לרצוי. עשו פעילות ספורט מתונה. אין צורך להתאמן למשחקים האולימפיים .התרחקו מאוכל מתועש מכל סוג וצורה. גם זה מתכתב יפה עם מחאת הצרכנים. איפה שכתוב חומרים משמרים זה הסימן לא לגעת. צמצמו חשיפה לסוכר בעיקר למשקאות ממותקים. גם כאן נהרוג שתי ציפורים בירייה אחת. בסופו של יום המערכות משולבות יחדיו זו של המזון המתועש וזו של משרד המחלות.
    בהצלחה בחורף הקרוב.

    השבמחק
  3. במידה והדברים נכונים, חוסר היושרה של "משרד הבריאות" מדהים. לדעתי פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות או מי שאחראי להכנסת הידיעה לראש העיתונים והחדשות צריך להתפטר על הפצת אינפורמציה שיקרית כמו "השנה, לפי ארגון הבריאות העולמי, השתוללה באוסטרליה שפעת קשה במיוחד"

    השבמחק
  4. אני לא מבין, אז אתה אומר שלא לעשות חיסון נגד שפעת? למה לקדם אג׳נדה שהיא בפירוש מזיקה לאוכלוסיות מוחלשות במיוחד (קשישים, תינוקות)?

    מה שאני מבין ממשרד הבריאות הוא שרוב האוכלוסיה פה לא מבינה את משמעות ההשפעה ההרסנית של מחלת השפעת על הגוף וחושבת שחיסונים לא יעזרו, והדרך הכי טובה להניע אותם להתחסן היא להשתמש בהיסטריה (כי לצערי זה מה שעובד בהרבה מאוד מקרים אחרים).

    האם יש קשר בין מי שמייצר חיסונים לבין משרד הבריאות? ככל הנראה, אז להפסיק לקחת תרופות בכלל? לא לעשות כימותרפיה? לוותר על כדורים נגד חום או כאב ראש? איפה אתה מותח את הקו?

    השבמחק
    תשובות
    1. נניח שחלק מהאנשים חטפו שפעת.
      אז מה קרה? אולי זה מסוכן לאוכלוסיות חלשות פיזית במיוחד ואולי הם צריכים חיסון אבל יתר האוכלוסיות מה יכול לקרות להן?
      ודבר נוסף: לפני 20 - 30 שנה הרופאים חשבו שלא כדאי להתחסן.

      galgal21

      מחק
    2. יובל
      ההחלטה אם לעשות חיסון או לא היא אך ורק שלך. אני לא ממליץ מה לעשות אלא קורא לתקשורת ולגורמים הממסדיים לספק לנו את הנתונים הנכונים על מנת שכל אחד יוכל לקבל החלטה מושכלת שלא מונעת אך ורק מפחד ובהלה.

      מחק
    3. לאנונימי
      קצת על איך חיסונים עובדים, האוכלוסיות הכי בעייתיות הן אלו שהן כל כך חלשות שהן לא יכולות להתחסן. למשל, חולי סרטן.
      על מנת שחולי סרטן יוכלו להתגבר על המחלה שלהם כדאי שהם לא יקבלו בעיטה לריאות בצורת שפעת, ולכן כדאי לכל הסובבים אותם והבאים איתם במגע להתחסן.
      כנ״ל לגבי תינוקות בני פחות מ-3 חודשים, או אנשים אחרים שהם חולים במיוחד.

      ודבר נוסף: לפני 20-30 שנה הרפואה לא ידעה לנתח קרע ברצועה הצולבת בצורה כזו המאפשרת התאוששות מלאה. קידמה זה לא דבר רע, במיוחד שהיום אנחנו מודעים להשפעה של שפעת על הגוף (לא, זה לא רק השבוע שאתה שוכב בבית מנוזל עם חום ושרירים תפוסים, הריאות צריכות תקופה ארוכה מאוד להתאושש).

      לערן:
      ההחלטה הנכונה, גם אישית וגם ציבורית (אם אכפת לך מהסובבים אותך) היא להתחסן. ההחלטה המושכלת שאתה מדבר עליה הופכת להיות לא מושכלת כאשר בוחרים לא להתחסן רק כי משרד הבריאות שיקר.

      אני חושב (אין לי ידע עמוק בנושא) שדווקא הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות הם הפחות משוחדים מאשר הגורמים הפחות מקצועיים כגון השרה גרמן וכל מינויי האמון שלה (כולל המנכ״ל).
      יש שם (כמו בכל ארגון פוליטי מסואב) המון מושכים בחוטים, כשרוב החוטים נמשכים לכיוונים הלא נכונים.
      הייתי רוצה לשמוע אנשים כמוך המבינים בנושאים האלו מתבטאים יותר בנושא הלגליזציה ומלחמתן של חברות התרופות בנושא.
      או לחילופין בנוגע לכולסטרול (תקרא קצת בעניין או צפה בהרצאה המעלפת הזו: https://www.youtube.com/watch?v=dAWdHYSrh7M v)

      חיסונים הם מצילי חיים, אסור לתת לדברים כמו עיוות מציאות של משרד הבריאות לגרום לנו להשפיע על אם לקחת אותם. אחרת לא נהיה מספיק בריאים להלחם בנבלות.

      מחק
    4. יובל
      אם אתה חושב שחיסונים באופן גורף הם מצילי חיים אתה מוזמן לקבל אותם. את כולם. בקופ"ח ישמחו לקבל אותך. אבל יש כאלה שחושבים אחרת ממך ובוחנים את הנושא לפי הנתונים שמוגשים לפניהם ולכן בהקשר למשפט שלך: אסור לתת לדברים כמו עיוות מציאות של משרד הבריאות להתרחש בכל מצב ובכל נקודת זמן. תפקידו של משרד הבריאות להנגיש לציבור את המידע או השירות הרפואי ולא לכפות עליו טיפולים על ידי שימוש במניפולציות תקשורתיות.

      מחק
    5. יובל,
      אם תחקור קצת תגלה שחסינות העדר אינה רלוונטית עבור מחלות רבות . לדוגמא צהבת A/B, טטנוס, פוליו מומת..
      גם עבור מחלות אחרות שעבורן חסינות העדר אמורה להיות רלוונטית, זה תופס רק אם החיסון יעיל על רוב המוחלט של האוכלוסיה, אך אם תחקור קצת תגלה שרוב החיסונים יעילים ברמה נמוכה ומתפוגגים אחרי זמן מסויים ולכן הטיעון של חסינות העדר גם לא תופס.

      בנוסף לכך , ישנם הרבה מקרים מתועדים בספרות המקצועית על מחלות שהתפרצו באזורים שבהם אחוז ההתחסנות היה למעלה מ95%. כיצד זה קרה?

      מחק
    6. רק 30% מהרופאים מתחסנים כנגד השפעת. אם מטרת החיסון היא להגן על האוכלוסיות החלשות אז איך זה יכול להיות שהרוב המכריע של הרופאים לא מתחסנים כאשר הם נמצאים בסביבת אוכלוסיות חלשות חיסונית? מה רוב הרופאים יודעים שמשרד הבריאות לא מגלה לנו?

      מחק
    7. יובל חיסונים מצילי חיים? קל לזרוק ססמאות נדושות. ספר את למאות משפחות בהן ילדות נפגעו קשות מחיסון צוואר הרחם; ספר למאות משפחות בהן ילדים הפכו אוטיסטים אחרי חיסון; ספר למשפחות הילדים ששותקו לאחר חיסון חי מוחלש לפוליו. כמה קל לזרוק ססמאות.

      מחק
  5. "ההחלטה המושכלת שאתה מדבר עליה הופכת להיות לא מושכלת כאשר בוחרים לא להתחסן רק כי משרד הבריאות שיקר."
    טוב, אז הסכמנו כולם שמש' הבריאות שיקר.
    ועכשיו להסקת המסקנות:
    אם משרד הבריאות משקר -
    אז למה שנאמין לו שחיסונים יעילים ובטוחים?
    למה שנאמין לו שכספית בחיסונים אינה מזיקה?
    למה שנאמין לו שאין כספית בחיסונים?

    השבמחק
  6. אל תאמין למשרד הבריאות. גוגל איט. אתה מאמין למה שכתוב על הביסלי שאתה אוכל? אתה מאמין למה שכתוב באתר הזה? אין לי בעיה עם סקפטיות, גם אני סקפטי. אבל תבדוק את עצמך במקום רק ״לא להאמין״

    השבמחק
    תשובות
    1. בדקתי, והם משקרים. והם משקרים גם לגבי יעילות חיסון השפעת ולגבי בטיחותו, ולגבי עוד אלף דברים הקשורים לחיסונים.

      מחק
    2. יובל מסתבר שאתה לא בדקת ואתה רק מאמין למשרד הבריאות אוטומטית. כי אם היית בודק היית מגלה שתחום החיסונים הוא בעצם תעשייה שמגלגלת מיליארדים. וכמו בכל תעשייה שמגלגלת מיליארדים - צריך לעשות הכל כדי למכור יותר, משמע לדחוף חיסונים כמה שאפשר ולהתעלם מתופעות הלוואי וההשלכות של חיסון המוני לכלל האוכלוסיה, לקדם מחקרים שתומכים בחיסונים ולטאטא מחקרים הפוכים,..

      מחק
  7. מה???
    יש עדיין מי שמאמין לשטויות שאומרים בתקשורת ????

    נועם

    השבמחק
  8. אל תתן לעובדות להפריע לך במלחמה בחיסונים
    http://www9.health.gov.au/cda/source/rpt_3.cfm

    נכון, התקשורת בארץ אוהבת להפחיד ולשים כותרות גדולות.
    האוסטרלים קוראים לעונה הכי קשה מאז 2009 "מתונה" משום שהם עם רגוע כזה, לא נכנסים ולא מכניסים לפאניקה.
    בתור מי שעבר את השפעת העונתית באוסטרליה, אני _מאד_ ממליץ לחצי הכדור הצפוני להתחסן השנה. זו היתה השפעת הכי קשה שאי פעם עברתי, וכך טוענים גם רבים מחברי.

    השבמחק
    תשובות
    1. האוסטרלים "עם רגוע כזה", כן. אצלם עונת שפעת קשה זה moderate. בטח. ממש. תירוץ כזה עוד לא שמענו.
      ד"א, גם בכמה מדינות בדרום-אמריקה דווח על עונת שפעת רגילה. גם הדרום-אמריקנים הם כאלו "עם רגוע"?

      מחק
    2. ומה עם ארגון הבריאות העולמי? אין להם שם טבלת המרה? מה, הם לא מכירים את האוסטרלים הרגועים האלו.
      היו צריכים כבר לארגן טבלה כזו, לא? משהו כמו:
      דיווח על עונת שפעת קלה באוסטרליה - תרשמו "רגילה".
      דיווח על עונת שפעת מתונה - תרשמו "קשה".
      דיווח על עונת שפעת קשה - תרשמו "יא וואראדי!"
      דיווח על עונת שפעת קשה במיוחד - תרשמו "אבולה!"

      כן, חובבנים החברה האלו מה-WHO. לא מבינים שיש להם עסק עם אוסטרלים...

      מחק
    3. הגדרה של חומרת השפעת מבוססת על מדדים מדידים וברורים ולא על אופיים של אלו שמגדירים אותה. אחרת זה היה הופך להיות מדוח מדעי לדוח מדע בידיוני

      מחק
    4. אתם מאד משעשעים.
      חומרת התחלואה היתה מתונה כפי שמתבטא במספר מקרי מוות ואשפוז.
      היקף התחלואה היה נרחב מאד, פי שניים מעונה רגילה, פי חמש מעונה קלה.
      המאמר הזה הוא טיעון איש קש -
      "האם לפיכך באמת אנחנו צריכים להתכונן לקראת קטסטרופה?" שואל ערן.
      לא, ואף אחד לא אמר שכן. אבל כן, אתם צריכים להתכונן לעונת שפעת קשה מהרגיל.

      מחק
    5. באמת? ואולי תביא לנו את הנתונים שמוכיחים את זה?
      בכל מקרה, דוברי מערכת הבריאות מדברים על בתי-חולים שיתפוצצו מאישפוזים. אז אם רמת האישפוזים היתה מתונה - אז ממה הם חוששים?

      מחק
  9. את זה לא יגידו לכם בקופת חולים ...
    יש שני סוגי חיסונים , חי מוחלש , ומומת .
    הם לא שואלים איזה סוג חיסון אתה רוצה .
    רוב אלו שמקבלים את החי , נופלים מייד למיני שפעת , שיעול צינון וחום .
    תבדקו את זה .

    השבמחק
  10. אבא שלי רופא. מאז שיש אפשרות לחיסון המלצתו להתחסן.

    השבמחק
  11. אחוז גבוה של רופאים (ואחיות) גם מעשנים ובכלל מנהלים אורח חיים מאוד לא בריא.
    אגב, אני לא יודע מאיפה ה - 75 אחוז מגיע. אני עבדתי בבית חולים כמאבטח וכל חורף מחסנים את כל מי שעובד בבית חולים (כולל את המאבטחים). אני ראיתי רופאים, אחיות, כוח עזר ואחרים מתחסנים בהמוניהם.

    בנוגע לחיסונים ואוטיזם. מדובר במיתוס מטומטם, חסר היגיון או הוכחה כלשהיא. אחוז ההתחסנות בקרב הילדים בישראל מאוד מאוד גבוה כבר עשרות שנים, העלייה במקרי האוטיזם (שאולי אינה עלייה כלל אלא זיהוי טוב יותר של מקרים שבעבר היו מסווגים אותם אחרת) הגיע הרבה אחרי ועדיין מדובר בכמוניות זעומות.
    גם הבטחתם לנו קטסטרופה עם חיסוני הפוליו, אחוז גבוה מאוד מהילדים חוסן ושום קטסטרופה לא קרתה.

    מצד אחד מתבכיינים (פה בין היתר) על בתי החולים שקורסים ולא עומדים בעומס, זקנות במסדרון וכו, מצד שני יוצאים נגד יוזמות ברוכות שנועדו בין היתר למנוע את המצב. ולמה? בתכל'ס, סתם, חלק מטרנד מוזר נגד הרפואה המערבית (שהוא די מגוחך לאור תוחלת החיים הכל כך גבוהה במדינות המערב) שמתחבר לטרנד בארץ לצאת נגד כל יוזמה שמגיעה מהמדינה.

    השבמחק
    תשובות
    1. הנתון של 75% הוא כמדומני מקורו במשרד הבריאות. לא ברור גם מה הכוונה למשפט שכתבת: שמחסנים את כל מי שעבד בבבית החולים כולל המאבטחים? האם זה כולל גם את אלה שלא היו מעוניינים? כנראה שלא.
      זה שבתי החולים קורסים זו בעיה שהמדינה צריכה למצא לה תשובה אבל בטח לא אמור להיות שיקול האם לקבל טיפול רפואי כזה או אחר.

      מחק
    2. מחסנים רק את מי שמעוניין ורק משוגע שעובד במיון או באחת הפנימיות לא מתחסן.
      נכון, העומס בבתי החולים זו בעיה שצריך לפתור אז דווקא לפתרונות הטובים ביותר שעוסקים במניעה אתה מתנגד?

      מחק
  12. האם גם ההפלרה של המים היא חלק ממערכת הבריאות המפוארת שבזכותה החיים בישראל כל כך ארוכים?או התפוצה של סרטן ליד קווי מתח גבוה אנטנות שידור ומיכלי בנזין היא חלק ממערכת הבריאות המפוארת?העליה האקספוננציאלית במקרי הסרטן בחמישים השנה האחרונות? ומי בכלל זוכר שהחיסון כולל את החומר הידוע לשמצה שנרכש בכספינו לפני זמן לא ארוך לשפעת העופות-חזירים שלא היתה ומשרד הבריאות עושה ככל יכולתו להעלים את העובדה שהוא נפטר ממיליון המנות שנרכשו על ידי עליה במעמ ומחירי הסיגריות והמשקאות החריפים על ידי הכנסתם לחיסון השפעת.

    השבמחק
  13. עלו כאן כמה טענות שאני לא לגמרי מבין -
    (1) תעשיית החיסונים מגלגלת מיליארדים - אז מה? גם תעשיית הטקסטיל מגלגלת מיליארדים. האם פירוש הדבר שצריך ללכת ערומים?
    (2) שפעת (לא) חמורה באוסטרליה - אני לא חושב שצריך לשקר לציבור או להפיץ פאניקה בלי סיבה, אבל הפתרון לזה הוא לא להפיץ פאניקה הפוכה. גם האיומים כאילו החיסונים גורמים נזק זה הפצת היסטריה חסרת בסיס. החיסון נגד שפעת הוא לא חיסון חדש והוא לא מבוסס על טכניקה חדשה.
    (3) זה שהמחלה פוגעת בעיקר בקשישים זה לא מנחם בכלל. זה כמו להגיד שבור במדרכה זה לא דבר נורא, כי ממילא רק קשישים ונכים עלולים למעוד וליפול לתוכו.

    השבמחק
  14. לפעמים עדיף להתחסן מאשר להשתמש עם תרופות לשפעת

    השבמחק