איך מכשיר מוניטארי
שנוצר לצורך איזון כמות הכסף לטובת משקי הבית ולריבית עדיפה על פיקדונות, נוצל לניהול
המערכת הבנקאית? איך כל זה מתקשר להרחבת כמות הכסף בחסות בנק ישראל?
על פי השיטה הנוכחית כל חוב של כל מדינה חייב לגדול על מנת שאותה מדינה תוכל להמשיך לקיים את הכלכלה שלה תחת אותה שיטה עוד זמן מה. מאחר שגדילת החוב היא אקספוננציאלית (בריבית דריבית) מנקודה כלשהיא המדינה כבר מאבדת שליטה על החוב שלה. דוגמא לכך קיבלנו השבוע עם הורדת דירוג האשראי של בריטניה לראשונה מזה עשרות רבות של שנים.הנה לפניכם דוגמא נוספת מהשבוע האחרון מהכלכלה הגדולה בעולם.
אשה חושמלה על ידי המשטרה בארה"ב בעזרת אקדח טייזר רק כי נחשדה שהיא מפרה נוהל פנימי של חנות אפל בנוגע לרכישת מכשירי איפון. הנה עוד סיפור על קורבן ,תרתי משמע, של תרבות הצריכה. המקרה גם תועד במצלמות והנה הוא לפניכם.
הסרטון שצולם בכנס של הבנקאות הציבורית בארה"ב צבר עד כה מיליוני צפיות ותורגם לשפות רבות. עכשיו ניתן לצפות בו גם בעיברית הודות לעמוס בורודוביץ' ודוד מאייר.
למי שאינו רואה את התרגום לחצו על המלבן הקטן עם שני הפסים בתחתית הסרטון ובחרו עיברית
ללא ספק אחד מהמוסדות המושחתים בשירות המדינה הם בדרך כלל מוסדות הפיקוח בתחומים רבים ובעיקר בתחום הפיננסיים. אותם מפקחים שאמורים להגן עלינו בהווה ,מנסים להבטיח בראש ובראשונה את עתידם באותם המוסדות עליהם הם מפקחים. מפקחים שמעיזים לחרוג מ"הכללים" יודחו, כפי שקרה למפקח על הבנקים אצלינו יואב להמן לפני פחות מעשור. צפו בסנאטורית בארה"ב שחושפת את הבלוף שנקרא פיקוח על המערכת הפיננסית מול המפקחים עצמם.
אם נחשפתם לעובדה שמי השתיה שלכם מופלרים ,הרי אתם שייכים לחלק לא קטן מהאוכלוסיה שמודעים לכך. אם אתם יודעים מה המשמעות של ההפלרה ומהי אותה חומצה פלואורוסיליצית מוחדרת למים שלנו גם בגלל אינטרסים כלכליים ,הרי אתם שייכים כבר למיעוט באוכלוסיה שמודע לסכנה הגדולה הרובצת לנו במי השתיה. אם אתם לא חלק מאותה אוכלוסיה , כדאי לכם לצפות בסרטון הבא ,לקרא את המסר מיד אחרי כן מעמותת "איזון חוזר" ולהפיץ.
זוכרים את המאמר מאתמול על המחאה החברתית שמתרחשת בתוך האליטות השולטות? הנה עוד פרק טרי ב"מחאה" הזו. בשבוע שעבר פירסם מרטין וולף ,אחד מכתבי הכלכלה הבריטים המשפיעים ביותר בעולם, כתבה על דברים שנשא יו"ר רשות ניירות ערך הבריטית,אדאיר טרנר על הבעיות הגדולות והפתרונות של הכלכלה שלנו. היום גם אזרחי ישראל יכולים להחשף לדבריו החשובים באמצעות כתבה שהעלה על כך איתן אבריאל המצוין, מבכירי כתבי הכלכלה בארץ.
גופי מחאה שונים ובכלל הציבור נוטים לחלק את הגופים בעולם ל"טובים" ו"רעים", אלו שפועלים למען הציבור ואלו ששולטים בהון בעולם. אלא שהחלוקה הזו מטעה ולא נכונה שכן גם בקרב האליטה השלטת בארץ ובעולם מצטברים יותר ויותר סימנים שהתפתחה אופוזיציה פעילה התומכת בכלכלה שכל ארגון מחאה אזרחי היה שמח לאמץ.
אין היום מי שלא רוצה שיוויון בנטל במיוחד אם הוא בצד של הנטל. הבעיה מתחילה כשמנסים ליישם שיוויון תחת שיטה שמושתתת בבסיסה על אי השיוויון. לתוך הניגוד הבילתי אפשרי הזה נכנסים פוליטיקאים ובין אם מתוך רצון לצבור קולות או בין אם מתוך אמונה שלמה משלים את הציבור שזה אפשרי. בעקבות המון תגובות ושאלות שקיבלתי על המאמר שפורסם פה ביום שני בנושא השיוויון בנטל , אנסה לתאר ברצף של שאלות ותשובות מהי אותה שיטה? מדוע השיטה מבטיחה שגם אם כל המגזר החרדי יצא לעבוד מצב החילוניים לא יהיה טוב יותר? מדוע היחידים שיהנו מהצטרפות החרדים לשוק העבודה הם בעלי ההון? והכי חשוב מה באמת צריך לעשות כדי לצקת תוכן אמיתי למושג הזה שנקרא השיוויון בנטל ומדוע יש עתיד לא מתכוונת כרגע לממש אותו. ולספקנים שבינכם ממתין גם נתון מפתיע בסוף המאמר.
מאת אור לי ברלב כולם מדברים על שוודיה כעל מדינה עם מודל כלכלי מצוין שעובד. סוציאל דמוקרטיה שבה החינוך חינם – כולל אוניברסיטאות, מדינה שבה משלמים מיסים גבוהים אבל בתמורה האזרח מקבל המון. חופשת לידה ארוכה. רשת ביטחון סוציאלי. איפה הם ואיפה אנחנו. אז מה פתאום קמה בשוודיה ב- 2011 תנועת מחאה חברתית?
אחד היתרונות הגדולים בכתיבה בבלוג עצמאי הוא האפשרות לכתוב את כל האמת ללא מחסומי עורך, בעלים, אינטרסים ועוד שלל אילוצים שקיימים במדיה המרכזית.
כך עשינו בבלוג בשנתיים וקצת האחרונות ובמסורת זו החלטתי להתחיל בבניית מילון הבולשיט הישראלי הכלכלי. מילון שירכז את כל האמירות הנבובות והמילים המכובסות שכל תפקידם הוא לאחז את עיני העם הצופה בטמבלביזיה המקומית לחשוב ולהבין את המציאות בצורה המתאימה למנהלי המערכת .
אז בואו נפליג בים הקשקשת וננסה לתרגם את האמירות הנבובות והמילים המכובסות לאמת הפשוטה.
הממשלה הבאה תצטרך להתמודד עם מחסור גדול בכסף ולגלות יצירתיות רבה כדי להשיג את הכסף החסר מבלי להעלות מיסים. אחת הדרכים היצירתיות שכבר מיושמת היא המלשינון לתפיסת מעלימי המס. האם בקרוב נראה גם את המלשינון למעלימי הטלוויזיות? אם אתם לא מבינים על מה מדובר קראו את סעיף 29 ב מחוק רשות השידור במאמר.
בואו נעשה אתנחתא קלה מול הידיעות הכלכליות השוטפות אותנו, כדי להסתכל על החיים מנקודת מבט קצת שונה. נקודת מבט שמסתכלת אחרת על החיים כפי שהם היום בו אנחנו מסירים לחלוטין אחריות מעצמנו רק כדי לסמוך על אקדמאים, כלכלנים ,מנהיגים ו"מושיעים חדשים" שנבחרים בכל 4 שנים ,כשכולנו רוצים להאמין שהם יגאלו אותנו מהבעיות שלנו. אלן ווטס מנסה לעשות סדר בשטיפת המוח שעברנו במשך הזמן על מהי מטרת החיים. עם תרגום לעיברית.
קוראי העיתונות הכלכלית בוודאי נתקלו במונחים באזל 2 ובאזל 3 , ותהליכי היישום של התקנות הללו בבנקאות הישראלית.אבל מי זה שם בבאזל שקובע לנו איך לעבוד ? אז הלכנו לבדוק והתשובות שמצאנו מאוד מסקרנות.
ביום ראשון פרסמנו בקישור כאן באתר כי אף אחד לא יודע איך בדיוק עובדת המערכת הבנקאית או איך נוצר כסף בארץ.בוודאי תתעניינו לדעת שחלק מכובד מאותו הכסף שאף אחד לא יודע עליו כלום מגיע גם לממשלה דרך מיסים והלוואות, ולאן הוא הולך משם? גם פה ,כמה אירוני, מסתבר שאף אחד לא יודע.
בעוד מחיר הזהב ממשיך לדשדש סין מנצלת את המצב כדי להמשיך ולשבור שיאים ביבוא זהב. במהלך דצמבר ייבאה סין למעלה מ114 טון זהב שזה יותר מכל הזהב הנמצא בכספות הבנק המרכזי ביוון (אם עדיין לא עוקל על ידי האיחוד האירופי). סה"כ סין ייבאה בכל 2012 זהב בכמות הגדולה מכל הזהב שמחזיקה יפן ובכמות הגדולה מכל הזהב שמחזיקות בריטניה, טורקיה וסעודיה ביחד.
הפדרל ריזרב חגג ביום ראשון האחרון 100 שנים להיווסדו. למעשה המערכת המוניטרית שיצר ב1913 הופצה ומיושמת כיום בכל העולם בעזרתה האדיבה של קרן המטבע העולמית, כשבכל מדינה יש בנק מרכזי שאחראי לישמה. כיצד המדיניות של הפד השפיעה על ארה"ב? כיצד היא השפיעה על ישראל? רמז: ודאי לא תופתעו לגלות שאותה שיטה הובילה לאותן תוצאות משני צידי האוקינוס ויש לזה גם קשר הדוק ליוקר המחיה.
הנרי פורד אמר בעבר כי "אילו האזרחים היו יודעים איך המערכת הבנקאית שלנו עובדת היתה הפיכה עוד לפני מחר בבוקר". אז האזרחים הפשוטים לא יודעים איך המערכת עובדת אבל האם מישהו אחר כן יודע?
כשמדברים על הגדלת החובות כחלק מובנה בשיטה זה נשמע מאד מופשט. אז כדי להבין מה המשמעות של חוב הולך וגדל על האזרח הפשוט,הנה לפניכם הסדר חדש שיאפשר לרוכשי הדירות לשעבד בנוסף לדירה שלהם גם את הפנסיה שלהם ושל הוריהם. ואם כבר מיישמים "פתרון" מהסוג הזה ,קראו על פתרון אחר שיכול לשרת את הציבור אבל יפגע ברווחי חברות הביטוח ולכן כנראה אף פעם לא יועלה לסדר היום.
כולם מדברים על הצמיחה המהירה שהביאה איתה הכלכלה הנוכחית אבל אף אחד לא מדבר על ההשפעות השליליות שלה. הגיע הזמן להחליף את הצמיחה הלא מבוקרת והתמידית שנועדה כדי לשרת את קיום השיטה ,בצמיחה שפויה שתשרת את הצרכים הבסיסיים של האדם ואת משאבי כדור הארץ. ואם עדיין לא השתכנעתם בכך צפו בסרטון הבא:
הכתב הכלכלי של פוקס, סטוארט ורני, הוא אולי האיש האחרון שאינו עובד הבנק הפדרלי בארה"ב שהורשה לבקר בכספות הבנק הפדרלי בניו יורק המאחסן למעלה מ6700 טונות זהב. זה היה לפני 30 שנה ומאז איש לא הורשה להכנס לשם כולל נציג של ממשלת גרמניה שרצה לוודא כי הזהב של הגרמנים המאוחסן בכספות אלה אכן קיים. הסיבה הרישמית לסרוב היתה מ"טעמי אבטחה". ורני העלה מספר השערות מדוע גרמניה רוצה להחזיר 300 טונות מהזהב שלה המאוחסן בבנק הפדרלי בניו יורק. אחת ההשערות היא כי גרמניה חוששת שלאמריקאים אין באמת את הזהב בכספות וכן שיתכן שגרמניה מתכננת להצמיד את המרק הגרמני בעתיד לזהב.