הגדרה של אינפלציה היא ירידה בערכו של מטבע ,כלומר אם כוח הקנייה של אותו מטבע פוחת אז אפשר לומר שיש אינפלציה. אחד המדדים המקובלים מזה מאות שנים למדוד אינפלציה הוא בדיקת שוויו של הזהב ביחס למטבע הנבדק.
כיצד לפיכך נראית היפראינפלציה כשמסתכלים על הזהב?
אם נבחן את המטבע הרזרבי העולמי,הדולר, ביחס לזהב, ניתן לראות כיצד האינפלציה בארה"ב חיה ובועטת כבר מזה 11 שנים.
את הדבר ניתן לראות בירור בטבלה הבאה המתארת את ערך הזהב מול הדולר בכל אחד הימים האחרונים בשנה:
מאחר שמרבית הכסף שהודפס בארה"ב עדיין תקוע בבנקים ומאחר שהחשש הגדול מדיפלציה ומגודל החובות הבילתי נתפס גורם לבנק האירופי והפדרל ריזרב להדפיס כאילו אין מחר ,אנחנו דווקא עלולים למצא עצמנו בתקופה היפראינפלציונית כבר במהלך השנים הקרובות. איך זה יתבטא במחירי הזהב? אם הטבלה למעלה מראה על אינפלציה כיצד בעצם נראת היפר-אינפלציה דרך עיני המתכת הזהובה?
כיצד לפיכך נראית היפראינפלציה כשמסתכלים על הזהב?
אם נבחן את המטבע הרזרבי העולמי,הדולר, ביחס לזהב, ניתן לראות כיצד האינפלציה בארה"ב חיה ובועטת כבר מזה 11 שנים.
את הדבר ניתן לראות בירור בטבלה הבאה המתארת את ערך הזהב מול הדולר בכל אחד הימים האחרונים בשנה:
מאחר שמרבית הכסף שהודפס בארה"ב עדיין תקוע בבנקים ומאחר שהחשש הגדול מדיפלציה ומגודל החובות הבילתי נתפס גורם לבנק האירופי והפדרל ריזרב להדפיס כאילו אין מחר ,אנחנו דווקא עלולים למצא עצמנו בתקופה היפראינפלציונית כבר במהלך השנים הקרובות. איך זה יתבטא במחירי הזהב? אם הטבלה למעלה מראה על אינפלציה כיצד בעצם נראת היפר-אינפלציה דרך עיני המתכת הזהובה?
הרחקתי עד שנות ה20 של המאה הקודמת והבאתי את הגרף הבא המתאר את ערך הזהב ביחס למרק הגרמני ברפבליקת ואיימר (גרמניה לפני עליתו של היטלר) בזמן תרחיש אמיתי של היפר אינפלציה. כל מילה נוספת מיותרת:
מקור: prudent investor
מאמר זה נכתב על דעתו בלבד של הכותב ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו. הכותב אינו יועץ השקעות וסקירה זו אינה מתחייבת להיות מדויקת בפרטיה ואינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
ההיפר אינפלציה הגרמנית התרחשה בעקבות השפל הגדול.
השבמחקלמיטב הבנתי רוב המערב סבל מאבטלה ואינפלציה, מסוף מלחמת העולם ה1 בעקבות השפל הגדול ועד סוף מלחמת עולם 2 המצב לא השתפר, המערב חזר ליציבות רק אחרי מלחמת העולם ה2.
מה כול כך מיוחד ספציפית במטבע הגרמני, האם הוא מהווה תקדים למשהו?
למה העולם לא התאושש ממלחמת העולם ה1?
האם לפי דעתך היפר אינפלציה כזאת ראלית ליורו או לדולר?
אילו ארועים יכולים להוות טריגר להיפר אינפלציה כזאת כיום?
לפי מה שידוע לך על כמות ההדפסה של הכסף הגרמי [פי כמה כסף הם הדפיסו] מול הדולר של היום, האם הסדרי גודל משתווים?
תודה מראש
ערן שלום!
השבמחקבקורס התרסקות מדברים על מקל הגולף, שברגע מסויים של שיא הערך צונח. האם הצהב גם מתקרב לשיא או הוא לא משחק גולף?
האם יש עוד דוגמאות של מטבע בהיפר אינפלציה?
האם במקביל להיפר אינפלציה של המרק היה אירוע המנוגד לו כלומר הזהב ירד או לא השתנה הרבה ביחס למטבע כלשהו?
האם היפר אינפלציה עלולה להשפיע על ניירות ערך צמודות זהב לטובה או לרעה? ואם כן למה?
לדעתי יש טעות שעלולה לבלבל את מי שמסתכל על הגרפים. הגרף בגרמניה מציג שינוי באחוזים מצטבר לעומת הדולר שמציג אחוז שינוי שנתי לעומת שנה קודמת.
השבמחקיש לתקן את הטבלה הגרמנית לאחוז שינוי בין שורה לשורה, או על מנת לשמור על אחידות -אם בין זוג שורות עוברים רק חודשיים להכפיל את ה"תשואה" פי 6 על מנת לקבל "אינפלציה שנתית שקולה" מתאימה.
נועם
שלום נועם,
השבמחקאתה בהחלט צודק שהטבלאות לא זהות אבל אם נרצה להשוות את הטבלאות ממש אחד לאחד נצטרך גם לצמצם את כמות השנים בטבלה הראשונה ל5 (כמו בטבלה הגרמנית) ואז תקבל את הטבלה הבאה, שמראה עדיין הבדל תהומי בין 2 הטבלאות:
Date Dollar/oz. Gold Percente Change
31.12.2000 $273.60
31.12.2001 $279.00 1.97%
31.12.2002 $348.20 27.27%
31.12.2003 $416.10 52.08%
31.12.2004 $438.40 60.23%
ערן
לאנונימי מ5:16
השבמחק1אין שום דבר מיוחד במטבע הגרמני ,הוא אותו מטבע פיאט שנוצר מחוב ומגובה בכלום כמו שאר המטבעות היום.הסיבה שהוא קרס הוא ההתנהלות הלא אחראית של הממשלה והשיטה המוניטרית שחייבה אותה לגייס כסף על ידי חוב. במשך ההיסטוריה היו הרבה מקרים של מטבעות שקרסו ,גרמניה היא בסה"כ דוגמא אחת מרבות שהעלתי פה לצורך הדגמת היפר אינפלציה.
2. הסיבות לכך שהעולם לא התאושש ממלחמת העולם הראשונה רבות ואפשר בהחלט לרשום על זה כמה ספרים. סלח לי אבל קשה לי לענות על כך במסגרת תגובה
אם זה מעניין אותך, תוכל למצא על כך חומר רב באינטרנט.
3. יורו ודולר הם גם מטבעות פיאט שאינם מגובים בכלום ונוצרים מחוב. ארה"ב ואירופה לא תוכלנה להתחמק מהרס המטבעות שלהן מסיבה הפשוטה שבשביל להחזיר את חובות העתק בו הן נמצאות הן בוחרות בלהדפיס כמויות גדולות של כספים שמכניסות אותן לחוב עוד יותר גדול,חוב שמאלץ אותן להדפיס עוד כסף שמגדיל עוד יותר את החוב ובכך במן מעגל הולך ומסלים בצורה אקספוננציאלית הן חיות על חשבון העתיד. שום מערכת ולאו דווקא כלכלית לא תוכל לעמוד בגידול אקספוננציאלי מהסוג הזה מבלי שתתפוצץ בסוף.
אל לנו לשכוח שארה"ב ואירופה הן מספיק גדולות בשביל לכפות ולהשפיע על ארצות רבות את השימוש במטבעות שלהן ובכך הן יכולות למשוך עוד שנה ,שנתיים או ארבעה (זה יהיה נס אם זה יהיה מעבר) מבלי שהן תתמוטטנה -זמן שלא היה קיים לגרמנים.
4.הטריגר לתחילת אינפלציה יכול להיות מיצירת תוכנית מריצים נוספת שהמשקיעים יחליטו שהיא אחת יותר מידי , דרך סין שתודיע שלא תרכוש יותר אג"ח אמריקאי ועד טריגר שאין לנו כרגע אפשרות לצפות אותו. נאסים טאלב בספרו 'הברבור השחור' הוכיח שרוב האירועים הגדולים הצפויים שהתרחשו בעולם נוצרו מטריגר שלא ניתן היה לצפותו, והאירועים אגב למרות הצפי ,תקבלו בהפתעה בין השאר בגלל ההנחה הרווחת שאם משהו לא קרה בעבר הוא גם לעולם לא יתרחש בעתיד.
5. לא בדקתי בדיוק את ההבדל בכמויות הכספים בין גרמניה של אז לארה"ב של היום וגם זה לא משנה כל כך כי כשמערכת מגיע לסופה היא מכפילה ומשלשת את עצמה תוך זמן קצר כך שמילארד של אתמול הופך להיות 2 מילארד של המחר ו100 מיליארד של זמן קצר אחר כך. בארה"ב טריליון דולר חוב עד אמצע שנות ה80 היה דבר נדיר ,היום גדל החוב האמריקאי בכמעט 2 טריליון דולר בשנה אחת!
לאבי
ההגיון הפשוט אומר שערך המטבעות לא הגיע לתחתיתו מפני שאנו צפויים לעוד הזרמות רבות של כספים אם ברצונן של המדינות להמשיך לקיים את המערכת הכלכלית הגוססת של היום. ולכן איני רואה איך בטווח הארוך הזהב לא עולה. ושוב רק אציין שאינני יועץ השקעות וזו דעתי בלבד ואני ממליץ בכל מקרה לכל אחד שילמד את הנושא שהוא הולך להשקיע בו כדי שיוכל להגיע להחלטה עצמית מושכלת ולא יבסס את החלטותיו על סמך אמונה עיוורת במי שהוא שאמר משהו בטלויזיה ,בעיתון או באינטרנט. אם תפלו בהשקעתכם הבנאדם הזה לא יהיה שם לעזור לכם.
ניתן להביא כדוגמא אירועים היפר אינפלציוניים רבים מהעבר :
יוגוסלביה -סוף שנות ה80
הונגריה -1946
יוון - 1944
מכסיקו -שנות ה70
גרוזיה - אמצע שנות ה90
וכך הלאה..
לא חקרתי את התנהגות הזהב בכל המיקרים ההיפראינפלציוניים האלה רק מה שכן, בתקופה שבה המטבע לא שווה כלום אז הדבר היחידי שהוא בעל ערך הן הסחורות. גם זהב היא סחורה ולכן ניתן לשער שבלפחות בחלק גדול מהאירועים הנ"ל הוא שימש כעוגן אמיתי. אני בטוח שלא היית מתנגד בכל אופן לכל שתהיה עם זהב בתקופה כזו.
לגבי ניירות מזהב - יתכן שבהיפר אינפלציה בה האמון בכל הניירות ירד והביקוש לזהב הפיסי יעלה יעמדו כל מנפיקי הניירות למינהן במצב שהנייר שהם מנפיקים לא יהיה שווה דבר כי לא יהיה לו גיבוי. אני מבסס את זה על סמך ההנחה (יהיו כאלו שיגידו שזו עובדה) שרק אחוזים בודדים (ואפילו פחות מכך) של ניירות מגובי זהב בעולם מגובים בזהב הפיסי האמיתי.
גם יכול להיות מצב שהזהב הפיסי מחירו יהיה שונה ממחיר הזהב בנייר בגלל הבדלי הכמויות שלהם בשוק.
בכל מקרה בעבר עדיין לא היינו במקרה בו הבורסות לסחורות קרסו ונקווה שגם לא נגיע לשם.
ערן
ערן שלום ושוב תודה על כל ההשקעה וההתמדה,
השבמחקיש רק דבר אחד שחסר לי בניתוחים והוא "איפה אנחנו?" - כלומר איפה מדינת ישראל עומדת במדיניות המוניטרית הישראלית. האם הדפסת הכסף של השנתיים האחרונות (ריבית אפסית) בארץ היא בסדר גודל כזה שגם פה עתידה להתרחש היפר אינפלציה, או שעוד לא הגענו לרמות של אירופה וארה"ב?
איפה אנחנו (ישראל) עומדים על ציר הדפסת הכסף?
איך היפר אינפלציה בחו"ל תשפיע עלינו ועל ערך השקל?
והאם בכלל נותר איזה שהוא מקלט לשמירת ערך הכסף בדמות מטבעות חוץ אחרים? או שכולם כולל כולם נכנסו\ייכנסו למאניית הדפסות?
תודה
היפר אינפלציה בישראל יכולה לבוא מכמה כיוונים:
השבמחק1. מאחר שהדולר הוא מטבע הרזרבה העולמי,אם הוא ישחק במידה כזו שתהיה היפראינפלציה במושגים דולריים בוודאי שזה ישפיע עלינו בעיקר במחירי הסחורות. די לראות כמה הדלק עלה ומוצרי מזון אחרים בגלל שחיקת הדולר שהיתה עד כה יחסית מתונה כדי להבין מה יקרה בהיפר אינפלציה(כמובן שיש גם פה תפקיד לריכוזיות הרבה במשק אבל לא רק)
2. הדפסת הכסף של בנק ישראל התבטאה בעיקר ברכישת הדולרים .ליתר דיוק בנק ישראל טוען שהוא לא בדיוק הדפיס אלא ספג את הכסף על ידי הנפקת חוב שהיתה בסכום של למעלה מ200 מיליארד שקל. חוב זה לבד יכול להביא להיפראינפלציה
3. פיצוץ בועת הנדל"ן יכול להביא לקריסת בנקים, חילוצם על ידי בנק ישראל יכול להביא להרס השקל
4. החוב של מדינת ישראל בתקופת משבר חריף עלול לגדול לרמות כאלו שיאלץ את בנק ישראל להדפיס כדי לסייע למשק ובכך לשחוק את השקל על ידי אינפלציה או היפראינפלציה.
יתכן שיש עוד כמה סיטואציות שכרגע לא עולות בראשי אבל אלה הן העיקריות וכל אחת מהן הייתי מקטלג כתרחיש 'סביר'.
5. מקלט בתקופות היפראינפלציוניות הן בדרך כלל הסחורות שאותן לא ניתן להדפיס. זה יכול להיות כל סוג סחורה שאתה יכול להעלות על דעתך. ברפבליקת ואיימר למשל הכל הלך :אזרחים קנו למשל אפילו פסנתרים כדי לשמור על ערך כספם. כמובן שזהב היא הסחורה שידועה הכי הרבה כמי שמגנה מפני תקופות כאלו.
אם חלילה נאלץ להתמודד עם הרס מוחלט של המטבעות (עוד אף פעם לא היינו שם) הרי שגם זהב לא יעזור לך שם אלא יכולת ההשרדות שלך (לגדל מזון לבד למשל)
מאחר ואף מדינה לא תוכל להתמודד עם מטבע חזק משלה (בעיות ביצוא) הרי היא תעשה הכל כדי להחלישו ולכן אולי בטווח הקצר לדעתי נראה כמה מטבעות עולים אבל לאחר מכן השיטה המוניטארית המושתת על חוב תחייב שבנקודת זמן מסוימת גם המטבעות החזקים יקרסו.
וואו,
השבמחקתודה רבה רבה על התשובה המלאה והמפורטת והארת המצב לגבי הפן המוניטרי הישראלי.
אני אקח זאת לתשומת לבי - צריך איך שהוא לשמור על מה שיש ועל מה שעבדתי עליו שכרגע מגובה ברובו בשקלים וחלקו בתיק השקעות סולידי.
המצב בארץ נראה לא פחות גרוע - מאשר אירופה או ארה"ב.
תודה לך ערן.
ערן היי
השבמחקעוקב אחר הבלוג ןהפוסטים המאלפים כבר תקופה.
האם לך או לקוראים הנאמנים יש המלצה לגבי מקום רכישת זהב (פיזי) ?
תודה,
אלי
היי ערן,
השבמחקרק כעת גיליתי את הבלוג המצויין הזה שנוגע בנושא שמעסיק אותי כבר הרבה זמן.
מה דעתך על רכישת נדל"ן כאמצעי לשמירה על הכסף ופוטנציאל הכנסות רציפות בעת המשבר שיבוא (ואני בטוח בכך).
דייב