אבל רק שאלה קטנה. מצד אחד אתה אומר: "זה לא יקרה ביום אחד. זה תהליך, אבל כבר עכשיו אנחנו נמצאים בתוכו. אני מדבר על מצב שבו הר החובות מתמוטט, והמשק נכנס למצב של היפר אינפלציה. הכסף מאבד את הערך שלו. חווינו משהו דומה בשנות ה-80".
ומצד שני אתה אומר: "מבחינה פיננסית טהורה כניסה היום לשוק הנדל"ן, שנחשב לבועה הגדולה בעולם המערבי, כמוה כמו לשבת על חבית חומר נפץ שיודעים שתתפוצץ, אבל לא יודעים בדיוק מתי".
אז לא הבנתי האם כדאי עכשיו לקנות דירה או לא. כל אחד מהמשפטים האילו שלך נותן תשובה הפוכה לשאלת מיליון הדור הזאת. אשמח להסבר :)
לשאול אם להכנס עכשיו לשוק הנדלן זה כמו לשאול בעשור הקודם אם כדאי להכנס לקרן של מידוף. כולם יודעים שהר המשכנתאות לא יוכל לצמוח לנצח וברגע שהקרקע מתחתיו תשמט (אם על ידי העלאת ריבית או אבטלה גבוהה) הכל יקרוס. עד אז כמו בקרן של מידוף ניתן לעשות רווח יפה. אתה רוצה שאני אתן לך תאריך מדויק? זה מה שגם ציינתי בכתבה שכבר חקרו את נושא תזמון פיצוץ הבועות ומצאו שמעולם בהיסטוריה לא הצליחו לחזות את המועד המדויק. לכן כל החלטה שתקח עכשיו תהיה יותר בבחינת יותר מזל (רע או טוב) משכל.
הוא רוצה לדעת מה עליו לעשות עם כספו: לקנות דירה - המחירים גבוהים מדי. להשקיע באג"ח מדינה - הריבית נמוכה ויש סכנה של היפר-אינפלציה שתשחק גם את המדד (שלא מחושב נכון). להשקיע באג"ח קונצרני - כנ"ל + תוספת סיכון של פשיטת רגל של הקונצרנים האלו. לשמור את הכסף בתוכנית חיסכון - כמו לקנות אג"ח מדינה בתוספת לכך שהכסף לא נזיל. להשקיע במניות כמו מדד ת"א 100 או מדד ת"א 25 - למי שמסתכל על הגרפים שלהם - הם היום בשיא.
קנה דירה עם משכנתא בריבית קבועה שהיום היא נמוכה (פחות מ 4%). אם תהיה אינפלציה איומה - הדידה שלך בחינם (קרה להרבה ישראלים בשנות השמונים). לא תהיה היפר אינפלציה? עדיין מצבך טוב כי על ריבית קבועה כמו שיש היום לפני 5-6 שנים היה ניתן רק לחלום. וכל זה בתנאי כמובן שאתה באמת קונה דירה שבא לך לגור בה, אחרת שרוף את זה על זונות והימורים.
ערן כל הכבוד! כתבה מעולה ומפרגנת. את הדוגמא עם השקל והריבית כדאי להכניס לפוסט חדש, כדי לנסות להגיע לעוד אנשים שאינם מבינים בכלכלה. אנשים גם לא מבינים למה זה שכסף נוצר מהאוויר כחוב זה מדרדר את המצב הפרטי שלהם. ולא פחות מזה שזה לא באשמת פוליטיקאי או טייקון כזה או אחר. השלב הראשון בדרך להבריא ממשהו הוא קודם כל להכיר את מה שאתה רוצה להבריא ממנו. רק ככה אנשים ייצאו מהאשמות אישיות וייכנסו לתוכנית הבראה. קבל לייק גדול!
יפה יפה... הבעיה היחידה שלי זה שכשאתה מסביר את ה"פתרון המוניטרי", זה איכשהו תמיד יוצא רע - לדעתי האישית. ברגע שאתה משתמש ב"מדינה", "תייצר","תחלק" וכו' - אנשים אוטומטית חוזרים אחורה בראשם לתקופות הפנקס האדום.
כבר אמרתי את הפתרון שלי פה (זה לא הפתרון של ערן, אגב, ובעצם גם לא שלי אלא של האייק): 1. המדינה/ממשלה תוכל להנפיק כסף כאוות נפשה במקום הבנק המרכזי (מה שאנחנו מכנים ללא חוב). 2. גופים פרטיים יוכלו גם להנפיק כסף כאוות נפשם - כסף זה יהיה חוקי. 3. כל מטבע יוכל להתקבל לתשלום, במיוחד של מסים (legal tender). אני מדמיין מסלקה עולמית כלשהי שבה כל המטבעות נסחרים אחד נגד השני אבל אפשר גם לדמיין מנגנונים אחרים. 4. לא יהיו איסורים/רגולציות כלשהם על זרימת/שערי מט"ח/מט"פ (מטבע פרטי). 5. מדינה ש"תתעלל" במטבע שלה תראה את ערכו מתדלדל ואת אזרחיה עוברים למטבעות אחרים. 6. למכירה סובארו לבנה. ניתן לשלם לי במטבעות זהב ספרדים, בביטקוין או בWamPum.
הייתי צריך לחפש את ה WamPum להבין מה זה. אמרתי לך כבר שהממשלה לא תיקח כסף שהוא לא שלה. אתה רוצה לשלם מיסים? תמיר למטבע של המדינה ותשלם לה. אם תשלם למדינה ב WamPum איך היא תחליף את זה? השער על המסך של החליפין הוא למטבעות שיש בהם סחירות עצומה. אם אין סחירות עצומה זה לא פרקטי.
אגב מכיר את הסרטון על הביטקוין שטוען שזה הונאת פונזי? http://www.youtube.com/watch?v=0UKC7iaBKvs
זה ממערכון של מיצ' הדברג... (three easy payments and one f-ing complicated one) כיום המצב הוא באמת שממשלה לא רוצה כסף שהוא לא שלה, אבל למה אנחנו חייבים לחיות בעולם כזה? סין לדוגמה, מנסה לשים את ידיה על כל גרם של זהב שיצא ממעמקי האדמה. אתה חושב שהיא תתנגד שתשלם את המסים שלך בזהב אם יש לך ספיירים? אם אתה רוצה לשלם בכסף "טוב", יקחו אותו ממך בכיף. אם אתה רוצה לשלם בכסף לא טוב אז תצטרך כמות מאוד גדולה ממנו. בעידן הדיגיטלי הגלובלי שלנו היום זה לא ככ משנה מי עושה את ההמרה. כשאתה משלם בכרטיס אשראי שקלי על קנייה בדולרים בחו"ל, מי עושה את ההמרה? למי איכפת? כמובן שתיארתי עתיד קצת אוטופי - המטבע יידרש להיות סחיר, אני מסכים. נפח מינימלי = מסה קריטית של אנשים שרואים את זה כ"כסף". זה פתיר. על הסרטון אני אוותר ברשותך, שמעתי כבר כל טיעון אפשרי עד שהתעייפתי. עוד לא שמעתי טיעון טוב ממישהו שמבין איך ביטקוין עובד באמת.
מאוד שטחי בעיניי אבל שיהיה פה: https://en.bitcoin.it/wiki/Myths#It.27s_a_giant_ponzi_scheme
יש הונאות פונזי בביטקוין, כמו שיש בדולר (לדוגמה, חברות של ציוד כריית ביטקוין מכילות אלמנט פונזי מובהק לדעתי). אגב מכיר את הסרטון על הדולר שטוען שזה הונאת פונזי?
חשבתי היום עוד פעם על הביטקוין. פשוט מטבע שמישהו המציא ועם הזמן קשה יותר ויותר להכניס מטבעות חדשים לשוק. מבחינה מעשית הערך שלו זה ערך המסחר בו ז"א כמה אנשים רוצים לסחור בו. כל עוד שאין לו מתחרים חדשים - מצבו טוב. מה שכן נכון בסרטון "שלא היה לך חשק לצפות בו" זה שמישהו כרה 6 מיליון מטבעות שהם היו 0 לפני שהתחיל הדבר הזה. זה הרווח של המארגנים - תקרא לזה פונזי תקרא לזה לגיטימי.
אפשר להגיד שכל מטבע שאין לו ערך שלעצמו זה פונזי. מתישהוא המטבע ימות מות נשיקה במקרה הטוב. ההבדל הוא רמת הפיקוח השקיפות וההדרגתיות.
בדולר אנחנו בירידה של עשרות שנים בערכו.
בביטקוין המטבע יכול למות תוך חודשים מספר או אפילו פחות זמן. אני לא אומר שיש סיכוי שהוא ימות תוך כמה חודשים. אני אומר שמתישהוא בעתיד הסיכוי למוות מהיר הוא גדול.
אגב אמרת שיטחי ובכל זאת שמת קישור.ז"א רמזת שאתה מאמין בביטקוין.
הפיסקה השנייה על למה זה לא דיפלציוני היא עוד יותר שיטחית. המטבע הוא דיפלציוני בעצם כמו הזהב ולכן מעודד אגירה ולכן פחות טוב למסחר. הם אומרים ש"human factors" יורידו את ערך המטבע לכן לא תהיה דיפלציה בביטקוין. האם הם מתכוונים מטבעות דיגיטליים אחרים,חוקים מגבילים או מה? אולי אם הערך של המטבע הוא גדול מידי אז שחקנים חדשים לא נכנסים לשוק. ממה שאני הבנתי במחיר הנוכחי של הביטקוין וברמה הטכנולוגית זה לא משתלם לכרות.
תרשה לי לענות לך לפי סעיפים מאחר והשקעת: מטבע שמישהו המציא - מצוין! והוא לא הכריח אף אחד להשתמש בו אי-פעם. ערכו של המטבע נובע מזה שאנשים רוצים להשתמש בו בשביל לשלם במקום במטבעות אחרים. יש לו המון מתחרים ומצבו עדיין טוב (בעיקר כי רובם חיקויים שלו). הוא גם מתחרה במטבעות מדינתיים, מטבעות מקומיים וברשתות תשלום כגון פייפאל וכו'. מישהו כרה 6 מיליון מטבעות *כשהם לא היו שווים כלום* וזה מציק לך בעיקר כי זה לא אתה. במקום לבזבז אותם על פיצה הוא שמר אותם וזאת ההחלטה החכמה פה. למרות שיש כאלה שטוענים שהוא בכלל מת וזאת הסיבה שהם לא נוצלו מעולם. גם מי שקיבל מניות של גוגל כשעבד בחברה בשנתה הראשונה קיבל משהו ששווה היום 1000$ כשהוא היה שווה דולרים בודדים או פחות. האם זה פונזי, או שגוגל ייצרה ערך לבעלי המניות שלה? לאף מטבע מדינתי היום אין ערך לשעצמו, אני אומר זאת במפורש. אם היה מטבע שהיה מגובה זהב היום היית רואה בדיוק מה השוק חושב עליו ביחס למטבעות אחרים. הערותך על מות המטבע היא בעיקר wishful thinking, ובעיקר לא מגובות. בינתיים המציאות לא מסכימה. הייתי מת שיהיה על כל מטבע אחר את כמות הפיקוח והשקיפות שיש על ביטקוין. אין לי מושג מה זה הדרגתיות, נשמע לי שסתם חיפשת משהו שלישי לזרוק שם בשביל המקצב של המשפט.
זה לא עניין של אמונה כלל וכלל. מטבע זה לא דת ולא קבוצת כדורגל. אם זה טוב, משתמשים, אם לא, זורקים לפח. ככה זה אמור להיות. כל עוד ביטקוין ישמור על סט ה"ערכים" (עד כמה שאפשר לקרוא לזה ככה) שנוצרו עם הקמתו, יהיה לו המון ערך. אם לא, אז לא.
לגבי היפר דיפלציה, אני ממליץ לך לא ליפול למלכודת הרגילה של כלכלנים. זה מטבע שמתנהג אחרת - התכונה שאפשר לחלק אותו עד אינסוף היא חדשה וקשה לעיכול, ולכן מעמידה על הראש פרדיגמות סטנדרטיות. אני לדוגמא מחזיק היום פי 2 דולרים בביטקוין ממה שהחזקתי לפני חודשיים כי הוא קפץ בערכו פי 2. מצד אחד זה מעודד לאגור אבל מצד שני זה הכפיל את ה"עושר" שלי פי 2, ולכן גם מעודד אותי לבזבז (אפקטיבית, ב50% הנחה). קפיש?
וזה שזה לא משתלם לכרות, זה חסר משמעות. אם כורים מפסיקים לכרות, אז הקושי לכרות יורד ונהיה יותר קל לכרות. אם עדיין לא משתלם, אז עוד כורים יעזבו ויהיו עוד יותר משתלם לכרות. הרשת מאזנת את עצמה - וזה בכלל לא רלבנטי לשווי בדולרים של ביטקוין!
מקווה שהחכמתי אותך. נ.ב. אל תעלב מזה שלא ראיתי את הסרט - זה 15 דקות של תעמולה, קרי בזבוז של הזמן שלי, שהעדפתי להשקיע בלענות לך!
כמה לינקים נחמדים רק בשביל לסבר את האוזן לגבי הפיקוח והשקיפות של הביטקוין: כל ההיסטוריה של כל ביטקוין אי פעם כולל מי (כנראה) כרה אותו תוכל למצוא ב: http://blockchain.info/ את הליבה של הקוד אם ממש בא לך תוכל לקרוא ב: https://github.com/bitcoin/bitcoin גרפים נחמדים על מהירות הרשת (קרי, הכרייה) תוכל למצוא ב: http://bitcoin.sipa.be/ הסבר ויזואלי מדליק על טרנזאקציה תוכל לראות ב: http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/05/20130512_BTC.jpg מלא סטטיסטיקות מעניינות ב: https://blockchain.info/charts
עכשיו תגיד... כמה דולרים יש היום בסירקולציה והאם יש זהב בפורט נוקס או לא? ;)
אני דווקא כן ראיתי את הסרט, ודי מזמן. בעל הערוץ הזה - בחור בשם כריס דוואין - מאמין גדול בהתמוטטות הדולר והשיטה הכלכלית הנוכחית בכלל. אבל הביטקוין - שיענה בדיוק על הבעיה הזו במקרה האפוקליפטי הזה שיתכן ויתרחש (יותר שאלה שלי מתי מאשר האם, אם תשאל אותי) - נכנס לכריס כמו אצבע בעין. כריס מאמין גדול במתכת הכסף אצלך ביד, וככזה הוא גם מוכר מטבעות כסף מכל מיני סוגים. הביטקוין כנראה יסגור את הפינה טוב בהרבה ממטילי כסף שהוא מוכר (ולדבריו מושקע בהם עד העיניים), ולכן הוא פשוט מדבר מהפוזיציה.
אגב, אם מזכירים אותו, בחלק גדול מסרטיו ניכר שהוא לא אוהד ישראל גדול. דבר אחד זה להאמין שהשיטה הכלכלית תקרוס לתוך עצמה (כאמור, גם אני חושב כך), אבל זה משהו אחר להאמין בקונספירציות מופרכות שישראל היא אחת השחקניות הראשיות בהם. באחד מהתגובות לסרטיו שבו מישהו מעיר לו שהוא יורד יותר מדי על ישראל, הוא מגיב בצורה קשה וכותב: "היית מצפה שהישראלים לא ינהגו כמו הנאצים". http://www.youtube.com/watch?v=Qvre45ERsxs
רציתי לכתוב גם משהו לגבי דיפלציה: אין בה שום דבר רע!
הרבה אנשים מביאים את יפן כדוגמא לכמה רע יכולה דיפלציה לעולל לכלכלה, רק חבל שהם עושים קישור הפוך - המצב הכלכלי המחורבן גרם לדיפלציה, ולא להיפך.
מה רע בזה שערך הכסף והחסכונות שלך עולים? אתה מבזבז פחות ומחכה שהוא יהיה שוה יותר? מצוין! אתה נמנע מלרכוש דברים שאתה צריך או רוצה? לא. אתה לא. לפני כשנה יצא לשוק האייפון 4. אתה חושב שיש מישהו מבין עשרות המיליונים שרכשו אותו שלא ידע שבעוד תקופה לא ארוכה יצא אייפון 5 והמחיר של ה- 4 ייחתך דרסטית? אז מישהו מהם בגלל זה לא רכש אותו באותה עת "כי בעתיד אוכל לרכוש אותו בפחות"? (אותו אפקט של דיפלציה). כן. בהחלט. שבריר אחוז או משהו כזה.
אני חושב שאתה טועה לגבי הדיפלציה. אם הכמות קבועה אז המחיר עולה עם הזמן אם משתמשים חדשים נכנסים. מה זה משנה שאפשר לחלק? אתה מתכוון שאפשר לקנות ב 0.0000001 ביטקוין וכדומה?(אם המחיר מאוד יעלה) אז מה? זה נוח אבל עדיין הביט קוין עצמו - הערך שלו עולה כי הכמות מוגבלת וכמות המשתמשים עולה. וברגע הנפילה אם תהיה הכל צונח - כמו שאמרת יש לו רק ערך שימוש כמו מטבעות אחרים אין לו ערך פנימי.
הייתי מצפה לגילוי נאות - כמה ביטקוין אתה מחזיק ומתי קנית. לפי ההתלהבות אני מניח שאתה בפנים.
מגיב מספר 1 במאקו הציע הצעה יפה - לעשות סרטונים פשוטים להבנה לבני הנוער.
ערן,דרך אגב מבחינה סטטיסטית יש מצב שבועת הנדל"ן תסתיים בנפילה עדינה או אפילו ביציבות מחירים שתמשך שנים. בתרחיש של יציבות מחירים מי שמשלם משכנתא פחות מהשכר דירה עדיין מרויח.
שמיטת הכספים בכל שבע שנים לא רק שלא תעבוד היום, היא כבר לא עבדה לפני 2000 שנה (בתקופת בית שני). מסיבה זו הלל הזקן המציא פטנט לעקוף את איסור גביית הכספים בתום שנת השמיטה, הוא קרא לו "פרוזבול". http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%96%D7%91%D7%95%D7%9C זה משהו דומה לפטנט "מכירת חמץ" של ימינו. כביש עוקף לאיסורי תורה ש... אהממממ... לא ניתן לעמוד בהם, ואני עדין איתך.
הנסיון למצוא בכתובים שנכתבו בתקופות חשוכות מענה לבעיות בנות ימינו, כי "הם מבינים טוב יותר את הטבע האנושי" יושב איפשהו על הסקאלה שבין נאיבי לפתטי.
לדעתי ישנה בעיה עם השיטה אותה ערן מציע. כל עוד הטבע האנושי של בני האדם ידחוף אותם לצבור עושר רב ככל האפשר. כלומר תאוות הבצע שלנו לא תיגמר. יהיה בלתי אפשרי לחסום את בועת הנדל"ן או את יצור הכסף האינסופי. גם אם הממשלה תנפיק את הכסף עדיין יהיו פרטים וחברות שילוו כספים מתוכו בשיטה הרזרבה החלקית כמו שהיום חברות מנפיקות אג"חים תוך ידיעה של הציבור שיש סיכוי שהחברות לא יוכלו לפרוע אותו. הפתרון היחיד להתמודד עם הטבע האנושי הוא לשמוט חובות בכל שבע שנים לפי ציווי התורה ואז האלמנט של צבירת הון כספי רב ככל הניתן ככלי להתמודד עם תלאות החיים יאבד את משמעותו. וכאשר זה יקרה לממשלה באמת תהיה אפשרות להיטיב עם האזרחים ללא חשש של גרעון ואינפלציה שכן חופש הפעולה שיהיה לה יהיה אמיתי ולא נתון לאילוצים של משק פתוח (מבחינת זמן) . כאשר דווקא השמיטה מתאימה לטבע האנושי בניגוד לשיטה אותה מציע האתר שאמנם מצביע על הסיבות הנכונות להתמוטטות בעתיד של השיטה המוניטרית הקיימת. אבל נשמע קצת תמים בקשר לטבע האנושי הציני כלומר כאשר יבואו לממש את השיטה אותה האתר מציע עדיין יהיו גורמים אינטסנטיים שיובילו לכך שאת הרווחים מייצור הכסף עדיין יגרפו מעטים (אולי אחרים מאלה שהיום ואולי אותם אנשים).. שיטת שמיטת הכספים למעשה מכירה את הטבע האנושי טוב יותר ולכן לדעתי החלת שיטה זאת תטיב עם האנשים בעולם טוב יותר. רנן אביאלי
השיטה שערן מציע מבטלת את היכולת להלוות "ברזרבה החלקית" ומונעת מגופים פרטיים לייצר כסף חדש. לכן דבריך הראשונים אינם נכונים. בנוגע לשמיטת חובות, אפקטיבית תכנית שיקגו מתחילה עם מעין שמיטה חלקית של חובות - כשהמדינה "מכסה" הרבה מחובות הציבור והמדינה לבנקים על ידי יצירת כסף חדש. בנוגע לשמיטה כל שבע שנים, אני לא יודע מה ההשלכות של זה. מעניין יהיה לקרוא ניתוח עכשווי על השלכות השמיטה על הכלכלה.
שיטת שמיטת הכספים אולי הייתה נכונה וטובה לפני כמה מאות שנים. דברים משתנים, היום זה לא יעבוד. לפחות לא במתכונתה כפי שהצעתה. שמיטת חובות במובן מסוים בהחלט מתבקשת פה ואף נדרשת, אך לא באופן גורף לדעתי. את מי נשמוט? שאלה טובה...
טוב אז ככה לפני שנה שמתי לב שניתן לחסוך מלא כסף באמצעות פנליים סולריים מחקירת הנושא ביוטיוב במקרה הגעתי לסירטון באנגלית "החלום האמריקאי" ואז התחלתי לחקור עוד ועוד והייתי מזועזה שיתפתי בין חבריי ולא הבנתי איך לא ידעתי את זה קודם ,כבר רציתי להקים תנועה בעצמי ואז מצאתי את הבלוג אז .. תודה שחסכתם לי :) המשיכו כך .. שיתוף ,כל אחד קצת או הרבה , לפחות שיעלו את הנושא לדיון ציבורי.
בוקר טוב לכל הקוראים ערן, רציתי להגיד לך כפי שכבר אתה יודע, כל הכבוד. על זה שאתה מלמד אנשים לשאול שאלות ולהבין שעתידם יכול להיות טוב יותר אם ישאלו. יישר כח על הכתבה וכמובן על האתר הממצה והמעניין שאתה מעניק לנו. אני אצרף את סירטו של מייק מלוני על אופן עשיית הכסף (סירטון מדהים !) שיכול לתרום להבנת הנושא. אשמח אם יש למישהו ידע "לשתול" בו תרגום. http://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0 תהנו.
ושוב ערן כיף לקרוא ותודה. אני מבחינתי מסביר ומפנה לאתר את כל מי שיוצא לי לדבר איתו על הנושא. שבת שלום חיים
ערן ידידי, אמרת בכתבה "שאתה לא מייצר סחף בחלונות הגבוהים" אולי זה נכון מבחינה חיצונית אבל מה שבטוח זה שאתה מייצר פחד מאוד מאוד גדול שמרעיד את החלונות הגבוהים - עם קצת אמת אפשר להפריח המון שקרים - ואתה עושה עבודת קודש בכיוון הזה! בהערכה רבה, אמיר
הוא לא חידש לי כלום! ידוע שהבנקים וחברות האשראי מייצרות כסף וידוע כבר עשורים שהמערכת הבנקאית היא הונאת פונזי ענקית,אך כל עוד מאמינים בשיטה, אז היא עובדת. וברור לכל שככל שרמת האשראי תרד כך ירד גם הביקוש למוצרים שיוביא להורדת מחירים,אך הוא שכח משהו.. זה יביא גם לסגירת עסקים,אבטלה גבוהה וצמצום היוזמה הפרטית, מה שיגרום לממשלה להעלות מיסים כי התוצר והצמיחה ירדו. בסופו של דבר כולנו נרד ברמת החיים ונשלם יותר מיסים. לא מתאים לי !
עד לעשור הקודם, מסבירים בריניולפסון ומקאפי, הטכנולוגיה שירתה את שוק העבודה. היא יצרה משרות והובילה לעלייה בפריון. וככל שהפריון - כלומר הערך שעסקים גוזרים מעובדיהם - עלה, כך גם השכר עלה, ונוצרו מקומות עבודה נוספים. אלא שאז קרה דבר שהשניים מכנים “ההפרדה הגדולה”
(Great Decoupling): הפריון המשיך לעלות, הודות להתקדמות הטכנולוגית, אבל הצמיחה בתעסוקה האטה והשכר נשחק. בארבע השנים שעברו מאז שהמיתון בארה”ב הסתיים באופן רשמי הפריון האמריקאי עלה, אבל האבטלה עדיין גבוהה ושיעור התעסוקה רחוק מהרמה שבה היה לפני המשבר. את הסיבה העיקרית לפירוד הזה רואים השניים בהתקדמות הטכנולוגיה. ככל שעלות העבודה הדיגיטלית יורדת וככל שמספר המקצועות שמחשבים מסוגלים לבצע עולה, כוח העבודה האנושי נהפך ליקר יותר בהשוואה ולפחות נחשק.
התוצאה היא גלי פיטורים, ירידה בביטחון התעסוקתי, שחיקה בשכר, ירידה באיכות החיים, חרדה גוברת ומקצועות שנעלמים מן העולם או לפחות מצטמצמים משמעותית. רשימת הקורבנות ארוכה וכואבת: מזכירות, מרכזנים, פקידים, מחסנאים, עובדי דואר, קלדניות, פועלי ייצור מסוגים שונים - כולם מקצועות שדרשו עובדים בעלי מיומנויות שכיום אינם נדרשים עוד, או כמעט שאינם נדרשים עוד.
בשנה האחרונה לבדה קיצצה רשות הדואר האמריקאית יותר מ–120 אלף משרות. מספר הקלדניות ומעבדות התמלילים בארה”ב נפל ב–54% בין 2002 ל–2012 - אובדן של יותר מ–100 אלף משרות בסך הכל. מספר עובדי הטקסטיל צנח גם הוא ב–57% באותן שנים,
ובקרב מנהלי הפרסום צנח מספר המשרות ב–65%. מעמד הביניים בעולם המפותח עומד להצטמצם משמעותית. לפי בריניולפסון ומקאפי, המגמה הזאת הולכת להחמיר בשנים הקרובות. העבודה הדיגיטלית רק נהפכת לזולה יותר, והעבודה האנושית לא - גם לא במדינות כמו סין והודו, שבעשורים האחרונים קלטו חלק ניכר מהייצור המערבי. וככל שהמחשבים ייהפכו לחזקים, חכמים וסתגלנים יותר, ככל שהם ילמדו לנהוג במכוניות, לחקות דפוסי דיבור ומחשבה אנושיים ולעשות הכל בזול, כך הם גם ישתלטו על יותר ויותר תחומים. בעתיד הלא רחוק יחושו את המהפכה הזאת גם רואי חשבון, עורכי דין, עוזרים משפטיים ועובדים אחרים במשרות הקשורות באופן מסורתי למעמד הביניים. “מהפכת האינטליגנציה המלאכותית הולכת לעשות למשרות הצווארון הלבן את מה שהרובוטיקה עשתה למשרות הצווארון הכחול”, כתבו השניים. נהגי מוניות נמצאים גם הם בדרך המהירה לרשימת המקצועות הנעלמים.
בשנתיים האחרונות המגמות האלה הובילו כלכלנים, עתידנים ומומחים אחרים לחלוק, בתחילה בהיסוס, על מה שנחשב לקודש הקודשים: האמונה שהקדמה הטכנולוגית טומנת בחובה רק רווח לאנושות ורווח לכלכלה. יותר ויותר כלכלנים טוענים כיום את הטענה ההפוכה: הטכנולוגיה, הם אומרים, הובילה להרס חברתי נרחב ולצמצום משמעותי, מחמיר והולך של מעמד הביניים.
במאי האחרון פירסם במגזין “Mother Jones” העיתונאי קווין דראם מאמר נוקב, שבו קבע באופן חד־משמעי כי “הטכנולוגיה הורסת את מעמד הביניים”, וצייר עתיד מבהיל שבו “המכונות החכמות כנראה לא יהרגו את כולנו, אך הן בהחלט ייקחו לנו את העבודות”. הכלכלנים ג’פרי סאקס ולורנס קולטיקוף פירסמו ב–2012 מחקר שטוען כי הקדמה הטכנולוגית מסכנת את עתידם של הדורות הבאים, והכלכלן המשפיע טיילר קואן מצייר בספרו החדש Average is Over (“הממוצע הוא נחלת העבר”) עולם עתידי שבו הודות לטכנולוגיה כמעט שאין מעמד ביניים, והאי־שוויון התגבר לרמה כזו שהחברה מחולקת לשני מעמדות: עשירים שעובדים בהיי־טק וכל השאר, שיחיו ברמה נמוכה יותר מזו של מעמד הביניים כיום.
המסקנה שלי היא שיש פשוט יותר מדי אנשים על הפלנטה. זה ייצור סוגיות מוסריות קשות וייפתר בצורה כזו או אחרת, אבל הבעיה היא לא שיש פחות מדי משרות ויותר מדי טכנולוגיה אלא שאין למין האנושי תמריץ כלכלי להגיב לשינויים האלה (או שלחלופין הציווים החברתיים חזקים יותר)
שניכם טועים טעויות קרדינליות. יש אבטלה בגלל המכונות זה נכון אבל בגלל שהכסף מצטבר אצל בעלי ההון והם לא צריכים עוד עובדים אז אין עבודה. אם הכסף היה מתחלק בין האנשים בצורה יותר שיוויונית אז האנשים המפוטרים היו מוצאים עבודה אצל או בשביל האנשים שכרגע אין להם כסף.
עורב אתה נפלת למלכודת הידועה של ה"יותר מידי אנשים". אתה בטח מהאנשים שמאמינים שבין לאדן הפיל את התאומים ועוד קלישאות. ברגע שהשיטה הכלכלית תוחלף הכל יהיה בסדר תירגע. כדוה"א יכול להכיל עוד אנשים בקלות.
התכוונת להגיד- אתה בטח מאנשים ש*לא* מאמינים שבן לאדן הפיל את התאומים , אני מקווה...
זה שכדוה"א יכול להכיל עוד אנשים, זה אומר שהוא צריך? האם לאנשים שעוד לא נולדו יש איזה זכות קיומית ששללתי מהם? תרשה לי להיות זה שמרגיע אותך - גם אם השיטה הכלכלית תוחלף, אנשים עדיין יהיו חרא.
הפתרון למשבר החובות הוא מס ירושה/עזבון/מתנות שיחול באופן שווה בכל העולם. כך גם המדינות וגם הפרט יצרכו פחות חוב. מאוד פשוט. אין צורך לשנות את השיטה המוניטרית.
התוכנית שלך לא רעה בכלל (הצעתי בעבר משהו דומה אבל עם מס רכוש בעודך חיים במקום מס ירושה או כל מס אחר) אבל היא לא ממש מתייחסת לכשל הבילט-אין של המערכת, רק מרככת אותו קצת. וזה לפני בעיות האכיפה (וניהול הכסף) הבומבסטיות שאתה טוען שלא יהיו אבל יהיו. לא נורא, אחרי הפלופ של "קרן הדורות הבאים" שיום אחד יקימו פה למרות שהחוק קיים כבר מ2011, אולי תתפכח. בהצלחה!
התוכניות האלה הן נוראיות. יש אנשים שעובדים קשה כל החיים בשביל לצבור כסף(ואני לא נוקט עמדה לגבי צבירת הכסף, כל אחד עושה את החשבונות שלו) ואתם רוצים לגנוב להם את הכסף. זה פשוט סוציאליזם מהסוג הרע ביותר.
אם אדם רוצה להרוויח הרבה כסף ואח"כ אולי לא לעבוד ושהילדים שלו לא יעבדו מה זה עינינכם?
הבעיה שכולם בחובות לא שאנשים מסוימים הרויחו/חסכו הרבה. אלה שיש להם מיליארדים כבר יתחמקו בכל הטריקים האפשריים ועוד פעם מעמד הביניים ישלם את המחיר.
15:09, אני ביחס לשאר יושבי האתר פה קפיטליסט מאוד קיצוני, אז כשזה בא ממני, תנסה לצאת מהקלישאה. כל מס הוא גניבת הכסף שלך פר אקסלנס. ייתכן ויום אחד נצליח ניצור חברה שאין בה מסים אבל זה עוד רחוק מאיתנו שנות אור. עד אז, שאל את עצמך אם אתה מעדיף מס "מוכשרים", כזה שלוקח מכל אחד אחוז פרופרציונלי ממה שהרוויח, או מסים מהסוג שאתה חווה היום כגון מס רכישה או ביטוח לאומי או מע"מ, שדופקים את העניים הכי הרבה. בתור עני,עשיר או מעמד הביניים, היית מעדיף את מה שיש היום, או עסקת חבילה שבה אתה משלם שנתית 1% (או כל מספר אחר שיוסכם מראש, לדעתי אפילו הרבה פחות) מכ-ל הנכסים שלך, אבל בתמורה אין מס הכנסה, אין מע"מ, אין מס על רווחי הון וכהנה וכהנה, ואיש הטוב בעיניו יעשה? אני הייתי בוחר את זה בלי לחשוב פעמיים.
כ"צ, מה שאני לא מבין זה את כל אלה שחושבים שאפשר לפתור את כל בעיות העולם עם פטורים, מדרגות, הנחה לX ראשון, קרנות, פקידים, חלוקה מחדש... אנחנו לא מאותו הSpecie? לא הייתם פה בעשרות השנים האחרונות?
עזוב אותי מהיהדות אני כבר בויכוח עם מישהו באימייל שיעזוב את היהדות. שישאר יהודי בלי המנהגים מהעבר. הסתכלתי בויקי על מידת סדום ולא הבנתי. עזוב אותי מהקשקושים הדתיים וזרוק בפנים את האמת שלך על מה שאמרתי. עורב,הלוואי שזה היה או או - אני חותם עכשיו,זה יהיה בנוסף. מס עיזבון יתווסף לטריליון המיסים שיש היום.
לא רק שלא עיוותתי, אתה בעצמך הסכמת איתי ואני אחדד: בוא נגיד שאתה מטיל מדרגת מס ירושה של 80% מעבר ל4 מיליון ש"ח. לא ציינת אבל בוא נניח שעד המספר הנ"ל המדרגה היא 0%. עכשיו, אני לא אוהב להתנבא מספרית כפי שאולי ידוע לך אבל דווקא במקרה זה אני אחרוג, ואני אתנבא שרוב האנשים ה"עשירים" (כי כמה זה 4 מלש"ח בימינו), תגלה באופן קסום שכולם מתים בעודם אוחזים ב3,999,999 ש"ח בלבד. 1. חלקם יעסוק באופן אובססיבי בתכנוני מס,הסתרות ומתנות (כמו שציינת). 2. חלקם ינסה לבזבז כמה שיותר מהכסף לפני מותם, על דברים פרודוקטיביים כמו הימורי אדום-שחור בלאס וגאס, אלכוהול נשים וסמים - כי אם כבר אז כבר. 3. חלקם יבחר לעשות משהו פרודוקטיבי אמיתי עם הכסף כמו לתרום אותו לגופים לבחירתם.
בכל מקרה, אף אחד לא ייתן לפקידון מושתן לנהל לו 80% מהכסף אחרי מותו. הדרך היחידה למלא את הקופה של הקרן הזאת תהיה מעשירים שמותם הגיע באופן לא צפוי (ואחרי זמן מה, יש קונספירטורים שיגידו שמותם יתחיל להגיע הרבה יותר באופן לא צפוי...) מקווה שהבנת.
העורב, למרות שאני התנסחתי בצורה גרוע ביותר, אתה הבנת את רוב ההודעה שלי ומגיע לך כל הכבוד! (אין ציניות, קראתי את מה שכתבתי וזה היה קצת מביש :))
בכל מקרה, כמובן שמדרגות לא אמורות להיות מ 0 ל80 בקפיצה אחת וכמובן שכל המספרים שאני כתבתי הם היו רק דוגמאות. אבל אני מסכים איתך. ואני רק אמרתי שלדעתי צריך לחשוב על דרך למנוע את המצב הזה. כי זו אחת הבעיות המרכזיות של הקפיטליזם לפי דעתי: קפיטלזם היה יכול להיות הרבה יותר נכון אם באמת היה לכל בן-אדם שוויון הזדמיונות שווה (כמו בהגדרה שלו), אך במציאות, הילדים העשירים תמיד מתחילים בנקודת פתיחה פי כמה וכמה מאשר העניים דבר היותר מעמדות. כל המטרה של התגובה שלי היא להצביע על ההגיון שבלקיחת אחוזים מאוד גבוהים מיורשה של בן-אדם, וככל שלבן-אדם יש יותר רכוש אז צריך לקחת לו יותר מס- בשביל שיהיה כמה שיותר שוויון.
אני מסכים איתך שישנה בעיה (גדולה) פרקטית לעשות זאת. אני פשוט מנסה לקבל את ההסכמה התאורתית מהקפיטלסטים על התיאוריה של הדברים בשביל לראות אם יהיה שווה לחשוב על פיתרון כזה.
ערן , האמירה ש"אם קצב יצור המשכנתות ירד אז בעלי משכנתות קודמים לא יוכלו להחזיר את משכנתם" היא קצת מוגזמת. שלא לומר , לא ברורה.
אם קצב יצירת משכנתות חדשות , ירד נניח ב 20% , לא תהיה שום קריסה כללית של המשק. כמה עוסקי נדלן קיקיוניים יתאדו , זה יתרום להאטה קלה במשק וזהו כמה לווי משכנתא יתקשו קצת בהחזר ולבסוף יסתדרו וכמה יפלו
עורב, קבל ציטוט "זה קורה כי המערכת מתנהגת למעשה כמו הונאת פרמידה קלאסית. כדי שהמערכת תוכל להמשיך להתקיים, אנחנו צריכים לקחת הלוואות בקצב הולך וגובר. אם קצב ההלוואות ייעצר אפילו לרגע קצר, יתחיל גל של פשיטות רגל של גופים שלא יצליחו להחזיר את הריבית. בשביל להחזיר את הריבית אנחנו צריכים לעבוד יותר ולייצר יותר. "
"לראשי המשק יש אינטרס מובהק לא להוריד את מחירי הדירות, כי יכולת ההחזר של המשכנתאות שנלקחו בעבר תלויה במשכנתאות החדשות שילקחו בעתיד"
יש לך מסר חשוב ונכון בנקודה אחת - צריך להחזיר את היכולת של הממשלה להדפיס ישירות כסף, כאחד הכלים המוניטריים, יכולת שלמעשה הייתה לממשלה לפני 1985. אותה יכולת שהרסה את המשק בתנאים של אינפלציה קשה, היא יכולת שאנחנו זקוקים לה בתנאים הכלכליים העולמיים הנוכחיים. שאר הדברים מסביב שאתה טען הם רדיקליים ומהפכניים מדי או מתארים תועלות אפשריות מוגזמות מדי. הרעיון שאפשר להיפטר מהבנקים הוא משונה במיוחד. מי בדיוק יחלק את האשראי אם לא גופים שמתמחים בכך.
בפועל יכולתה של הממשלה בשנות השמונים ללוות כסף ישירות מבנק ישראל הייתה שקולה ליד חופשית על מדפסת הכסף. אגב, זו לדעתי אחת הטעויות העיקריות שלך בבלוג כולו. אתה מציע שינויים מהפכניים שהם מיותרים לחלוטין - מאחר שההבדל שבין יכולתה של ממשלה להדפיס כסף ישירות בלי לרשום אותו כחוב באף מאזן, כפי שאתה מציע, לבין יכולתה ללוות ישירות מהבנק המרכזי הוא זניח עד אפסי.
תמיר נראה שאתה מפספס את הנקודה העיקרית של יצירת כסף לא מחוב. יש הבדל עצום בין ממשלה שלווה חופשי מהבנק המרכזי שלה (כפי שקורה היום בארה"ב) לבין ממשלה שמנפיקה את כספה ללא חוב. ברגע שאתה לווה כסף נושא ריבית אתה אמנם מחזיר איתו את הריביות על חובות העבר אבל בכך מגדיל עוד את חובות העתיד כך שאתה נכנס לסחרור שהולך וגדל ללא סוף של כמות החובות כאשר מהלוואה להלוואה אתה משקיע עוד ועוד משאבים בכיסוי החוב במקום להשקיע אותם לדברים מועילים יותר. הטענה שלך היתה נכונה אילו לכספי החוב לא היתה מתלווה גם ריבית.
ערן, אתה מצביע על בעיה שאכן קיימת - ריבית גבוהה בסיטואציה של צמיחה חלשה מסכנת את היכולת להחזיר את החובות. ואכן הריבית בנסיבות הנוכחיות צריכה להיות נמוכה מאוד, או אף שלילית מבחינה ריאלית (בניכוי אינפלציה). אבל זה דבר שקורה - לא צריך מהפכה בשבילו - בארה"ב הממשלה משלמת כיום ריבית שלילית ריאלית על חובותיה. אם טענתך שהריבית צריכה להיות עוד יותר נמוכה ושלילית - אתה מתפרץ לדלת פתוחה, נראה שג'נט ילן, הנגידה הבאה של ארה"ב חושבת כך. גם אצלנו קרנית פלוג המשיכה להוריד את הריבית לאחרונה.
ריבת נמוכה מעודדת בועות אשראי ריבית גבוהה גורמת למיתון חריף. ריבית שלילית (לא ראלית) לא אפשרית כי אז אף אחד לא ירכוש אג"ח אמריקאי חוץ מהבנק המרכזי שזו בדיחה שהבנק המרכזי הוא גם הנושה הגדול של הממשלה שמממנת אותו -עכשיו תענה לי : אם שתי האופציות מובילות למשבר -מדוע מדינה תצטרך להיות תלויה בג'נט או קרנית ופשוט תקח את כספה ללא חוב.מה ההגיון במערכת הזו?
ג'נט או קרנית הן למעשה פקידות של המדינה, וברור שלא יתנו למדינה לפשוט רגל. כך שההבדל שאתה מציג ככל כך מהותי - בין מצב שבו למדינה אין חוב, לבין מצב שבו למדינה יש חוב אבל הפקידות ג'נט וקרנית קונות אותו - הוא בסך הכול הבדל די סמנטי.
אני מסכים עם הבעייתיות של ריבית נמוכה שציינת. התקווה היא שהריבית הנמוכה תגדיל את הפעילות במשק ותחזיר את תיאבון הסיכון של האנשים וכך תהיה צמיחה, וכך יתייתר הצורך בריבית נמוכה. משהו בנוסח "הרוצה בשלום ייכון למלחמה", כך "הרוצה בריביות סבירות, ייכון לריביות נמוכות".
תמיר, הסיום שלך לא כ"כ מסתדר הייתי אומר. "הרוצה בשלום ייכון למלחמה", כך "הרוצה בריביות סבירות, ייכון לריביות נמוכות". בראשון אתה מציג שני הפכים גמורים עם רצון לשלום ונכונות להיפך הגמור במידת הצורך, בשביל השלום. בשני יש תחושה של שני דברים לא כ"כ רחוקים זה מזה. אתה יודע מה הייתי מציע במקום? "הרוצה ברביות (סבירות או נמוכות, זה לא משנה..) ייכון למלחמה" וזה בעצם: "הרוצה בריבית - הרוצה במלחמה" או בדיכוי, או סתם להיות שמוק... ;)) מקווה שהייתי ברור..
עורב, קבל ציטוט "זה קורה כי המערכת מתנהגת למעשה כמו הונאת פרמידה קלאסית. כדי שהמערכת תוכל להמשיך להתקיים, אנחנו צריכים לקחת הלוואות בקצב הולך וגובר. אם קצב ההלוואות ייעצר אפילו לרגע קצר, יתחיל גל של פשיטות רגל של גופים שלא יצליחו להחזיר את הריבית. בשביל להחזיר את הריבית אנחנו צריכים לעבוד יותר ולייצר יותר. "
"לראשי המשק יש אינטרס מובהק לא להוריד את מחירי הדירות, כי יכולת ההחזר של המשכנתאות שנלקחו בעבר תלויה במשכנתאות החדשות שילקחו בעתיד"
אשמח לקבל סקירה בנושא השאלה האם החלטה על מע"מ דיפרציאלי היא שיטת מיסוי מומלצת לישראל. האם יש לה יתרונות משמעותיים מהיבטי רווחה, הקטנת אי השוויון ותקציב המדינה בישראל.
מברוק על הכתבה!!!
השבמחקאבל רק שאלה קטנה. מצד אחד אתה אומר:
"זה לא יקרה ביום אחד. זה תהליך, אבל כבר עכשיו אנחנו נמצאים בתוכו. אני מדבר על מצב שבו הר החובות מתמוטט, והמשק נכנס למצב של היפר אינפלציה. הכסף מאבד את הערך שלו. חווינו משהו דומה בשנות ה-80".
ומצד שני אתה אומר:
"מבחינה פיננסית טהורה כניסה היום לשוק הנדל"ן, שנחשב לבועה הגדולה בעולם המערבי, כמוה כמו לשבת על חבית חומר נפץ שיודעים שתתפוצץ, אבל לא יודעים בדיוק מתי".
אז לא הבנתי האם כדאי עכשיו לקנות דירה או לא.
כל אחד מהמשפטים האילו שלך נותן תשובה הפוכה לשאלת מיליון הדור הזאת.
אשמח להסבר :)
*שאלת מיליון הדולר
מחקלשאול אם להכנס עכשיו לשוק הנדלן זה כמו לשאול בעשור הקודם אם כדאי להכנס לקרן של מידוף. כולם יודעים שהר המשכנתאות לא יוכל לצמוח לנצח וברגע שהקרקע מתחתיו תשמט (אם על ידי העלאת ריבית או אבטלה גבוהה) הכל יקרוס. עד אז כמו בקרן של מידוף ניתן לעשות רווח יפה. אתה רוצה שאני אתן לך תאריך מדויק? זה מה שגם ציינתי בכתבה שכבר חקרו את נושא תזמון פיצוץ הבועות ומצאו שמעולם בהיסטוריה לא הצליחו לחזות את המועד המדויק. לכן כל החלטה שתקח עכשיו תהיה יותר בבחינת יותר מזל (רע או טוב) משכל.
מחקהוא רוצה לדעת מה עליו לעשות עם כספו:
מחקלקנות דירה - המחירים גבוהים מדי.
להשקיע באג"ח מדינה - הריבית נמוכה ויש סכנה של היפר-אינפלציה שתשחק גם את המדד (שלא מחושב נכון).
להשקיע באג"ח קונצרני - כנ"ל + תוספת סיכון של פשיטת רגל של הקונצרנים האלו.
לשמור את הכסף בתוכנית חיסכון - כמו לקנות אג"ח מדינה בתוספת לכך שהכסף לא נזיל.
להשקיע במניות כמו מדד ת"א 100 או מדד ת"א 25 - למי שמסתכל על הגרפים שלהם - הם היום בשיא.
galgal21
לשמור על מזומן?
מחקCash is king?
קנה דירה עם משכנתא בריבית קבועה שהיום היא נמוכה (פחות מ 4%). אם תהיה אינפלציה איומה - הדידה שלך בחינם (קרה להרבה ישראלים בשנות השמונים). לא תהיה היפר אינפלציה? עדיין מצבך טוב כי על ריבית קבועה כמו שיש היום לפני 5-6 שנים היה ניתן רק לחלום. וכל זה בתנאי כמובן שאתה באמת קונה דירה שבא לך לגור בה, אחרת שרוף את זה על זונות והימורים.
מחקפעם הבאה תתגלח.
השבמחקהוא לא צריך להתגלח, זיפים זה הסקס אפיל שלו.
מחקאל תתגלח! אחרת תראה כמו פוליטיקאי. טוב שלא ביקשת שילבש חליפה ועניבה.
מחקוהבעיה הכי גדולה: ניצול הולך וגובר של משאבי הטבע.
השבמחקgalgal21
ערן,
מחקבזכות אנשים כמוך ננצח את השיטה המוניטרית הנוכחית.
בדיוק כך!
מחקערן כל הכבוד!
השבמחקכתבה מעולה ומפרגנת.
את הדוגמא עם השקל והריבית כדאי להכניס לפוסט חדש, כדי לנסות להגיע לעוד אנשים שאינם מבינים בכלכלה.
אנשים גם לא מבינים למה זה שכסף נוצר מהאוויר כחוב זה מדרדר את המצב הפרטי שלהם. ולא פחות מזה שזה לא באשמת פוליטיקאי או טייקון כזה או אחר.
השלב הראשון בדרך להבריא ממשהו הוא קודם כל להכיר את מה שאתה רוצה להבריא ממנו.
רק ככה אנשים ייצאו מהאשמות אישיות וייכנסו לתוכנית הבראה.
קבל לייק גדול!
יפה יפה...
השבמחקהבעיה היחידה שלי זה שכשאתה מסביר את ה"פתרון המוניטרי", זה איכשהו תמיד יוצא רע - לדעתי האישית.
ברגע שאתה משתמש ב"מדינה", "תייצר","תחלק" וכו' - אנשים אוטומטית חוזרים אחורה בראשם לתקופות הפנקס האדום.
מה הפתרון שלך ב 6 משפטים אלטרנטיבים?
מחקכבר אמרתי את הפתרון שלי פה (זה לא הפתרון של ערן, אגב, ובעצם גם לא שלי אלא של האייק):
מחק1. המדינה/ממשלה תוכל להנפיק כסף כאוות נפשה במקום הבנק המרכזי (מה שאנחנו מכנים ללא חוב).
2. גופים פרטיים יוכלו גם להנפיק כסף כאוות נפשם - כסף זה יהיה חוקי.
3. כל מטבע יוכל להתקבל לתשלום, במיוחד של מסים (legal tender). אני מדמיין מסלקה עולמית כלשהי שבה כל המטבעות נסחרים אחד נגד השני אבל אפשר גם לדמיין מנגנונים אחרים.
4. לא יהיו איסורים/רגולציות כלשהם על זרימת/שערי מט"ח/מט"פ (מטבע פרטי).
5. מדינה ש"תתעלל" במטבע שלה תראה את ערכו מתדלדל ואת אזרחיה עוברים למטבעות אחרים.
6. למכירה סובארו לבנה. ניתן לשלם לי במטבעות זהב ספרדים, בביטקוין או בWamPum.
הייתי צריך לחפש את ה WamPum להבין מה זה.
מחקאמרתי לך כבר שהממשלה לא תיקח כסף שהוא לא שלה.
אתה רוצה לשלם מיסים? תמיר למטבע של המדינה ותשלם לה.
אם תשלם למדינה ב WamPum איך היא תחליף את זה?
השער על המסך של החליפין הוא למטבעות שיש בהם סחירות עצומה.
אם אין סחירות עצומה זה לא פרקטי.
אגב מכיר את הסרטון על הביטקוין שטוען שזה הונאת פונזי?
http://www.youtube.com/watch?v=0UKC7iaBKvs
זה ממערכון של מיצ' הדברג...
מחק(three easy payments and one f-ing complicated one)
כיום המצב הוא באמת שממשלה לא רוצה כסף שהוא לא שלה, אבל למה אנחנו חייבים לחיות בעולם כזה?
סין לדוגמה, מנסה לשים את ידיה על כל גרם של זהב שיצא ממעמקי האדמה. אתה חושב שהיא תתנגד שתשלם את המסים שלך בזהב אם יש לך ספיירים? אם אתה רוצה לשלם בכסף "טוב", יקחו אותו ממך בכיף. אם אתה רוצה לשלם בכסף לא טוב אז תצטרך כמות מאוד גדולה ממנו. בעידן הדיגיטלי הגלובלי שלנו היום זה לא ככ משנה מי עושה את ההמרה. כשאתה משלם בכרטיס אשראי שקלי על קנייה בדולרים בחו"ל, מי עושה את ההמרה? למי איכפת?
כמובן שתיארתי עתיד קצת אוטופי - המטבע יידרש להיות סחיר, אני מסכים. נפח מינימלי = מסה קריטית של אנשים שרואים את זה כ"כסף". זה פתיר.
על הסרטון אני אוותר ברשותך, שמעתי כבר כל טיעון אפשרי עד שהתעייפתי. עוד לא שמעתי טיעון טוב ממישהו שמבין איך ביטקוין עובד באמת.
מאוד שטחי בעיניי אבל שיהיה פה:
https://en.bitcoin.it/wiki/Myths#It.27s_a_giant_ponzi_scheme
יש הונאות פונזי בביטקוין, כמו שיש בדולר (לדוגמה, חברות של ציוד כריית ביטקוין מכילות אלמנט פונזי מובהק לדעתי).
אגב מכיר את הסרטון על הדולר שטוען שזה הונאת פונזי?
חשבתי היום עוד פעם על הביטקוין.
מחקפשוט מטבע שמישהו המציא ועם הזמן קשה יותר ויותר להכניס מטבעות חדשים לשוק.
מבחינה מעשית הערך שלו זה ערך המסחר בו ז"א כמה אנשים רוצים לסחור בו.
כל עוד שאין לו מתחרים חדשים - מצבו טוב.
מה שכן נכון בסרטון "שלא היה לך חשק לצפות בו" זה שמישהו כרה 6 מיליון מטבעות שהם היו 0 לפני שהתחיל הדבר הזה.
זה הרווח של המארגנים - תקרא לזה פונזי תקרא לזה לגיטימי.
אפשר להגיד שכל מטבע שאין לו ערך שלעצמו זה פונזי.
מתישהוא המטבע ימות מות נשיקה במקרה הטוב.
ההבדל הוא רמת הפיקוח השקיפות וההדרגתיות.
בדולר אנחנו בירידה של עשרות שנים בערכו.
בביטקוין המטבע יכול למות תוך חודשים מספר או אפילו פחות זמן.
אני לא אומר שיש סיכוי שהוא ימות תוך כמה חודשים.
אני אומר שמתישהוא בעתיד הסיכוי למוות מהיר הוא גדול.
אגב אמרת שיטחי ובכל זאת שמת קישור.ז"א רמזת שאתה מאמין בביטקוין.
הפיסקה השנייה על למה זה לא דיפלציוני היא עוד יותר שיטחית.
המטבע הוא דיפלציוני בעצם כמו הזהב ולכן מעודד אגירה ולכן פחות טוב למסחר.
הם אומרים ש"human factors" יורידו את ערך המטבע לכן לא תהיה דיפלציה בביטקוין.
האם הם מתכוונים מטבעות דיגיטליים אחרים,חוקים מגבילים או מה?
אולי אם הערך של המטבע הוא גדול מידי אז שחקנים חדשים לא נכנסים לשוק.
ממה שאני הבנתי במחיר הנוכחי של הביטקוין וברמה הטכנולוגית זה לא משתלם לכרות.
תרשה לי לענות לך לפי סעיפים מאחר והשקעת:
מחקמטבע שמישהו המציא - מצוין! והוא לא הכריח אף אחד להשתמש בו אי-פעם.
ערכו של המטבע נובע מזה שאנשים רוצים להשתמש בו בשביל לשלם במקום במטבעות אחרים.
יש לו המון מתחרים ומצבו עדיין טוב (בעיקר כי רובם חיקויים שלו). הוא גם מתחרה במטבעות מדינתיים, מטבעות מקומיים וברשתות תשלום כגון פייפאל וכו'.
מישהו כרה 6 מיליון מטבעות *כשהם לא היו שווים כלום* וזה מציק לך בעיקר כי זה לא אתה. במקום לבזבז אותם על פיצה הוא שמר אותם וזאת ההחלטה החכמה פה. למרות שיש כאלה שטוענים שהוא בכלל מת וזאת הסיבה שהם לא נוצלו מעולם.
גם מי שקיבל מניות של גוגל כשעבד בחברה בשנתה הראשונה קיבל משהו ששווה היום 1000$ כשהוא היה שווה דולרים בודדים או פחות. האם זה פונזי, או שגוגל ייצרה ערך לבעלי המניות שלה?
לאף מטבע מדינתי היום אין ערך לשעצמו, אני אומר זאת במפורש. אם היה מטבע שהיה מגובה זהב היום היית רואה בדיוק מה השוק חושב עליו ביחס למטבעות אחרים.
הערותך על מות המטבע היא בעיקר wishful thinking, ובעיקר לא מגובות. בינתיים המציאות לא מסכימה.
הייתי מת שיהיה על כל מטבע אחר את כמות הפיקוח והשקיפות שיש על ביטקוין. אין לי מושג מה זה הדרגתיות, נשמע לי שסתם חיפשת משהו שלישי לזרוק שם בשביל המקצב של המשפט.
זה לא עניין של אמונה כלל וכלל. מטבע זה לא דת ולא קבוצת כדורגל. אם זה טוב, משתמשים, אם לא, זורקים לפח. ככה זה אמור להיות. כל עוד ביטקוין ישמור על סט ה"ערכים" (עד כמה שאפשר לקרוא לזה ככה) שנוצרו עם הקמתו, יהיה לו המון ערך. אם לא, אז לא.
לגבי היפר דיפלציה, אני ממליץ לך לא ליפול למלכודת הרגילה של כלכלנים. זה מטבע שמתנהג אחרת - התכונה שאפשר לחלק אותו עד אינסוף היא חדשה וקשה לעיכול, ולכן מעמידה על הראש פרדיגמות סטנדרטיות. אני לדוגמא מחזיק היום פי 2 דולרים בביטקוין ממה שהחזקתי לפני חודשיים כי הוא קפץ בערכו פי 2. מצד אחד זה מעודד לאגור אבל מצד שני זה הכפיל את ה"עושר" שלי פי 2, ולכן גם מעודד אותי לבזבז (אפקטיבית, ב50% הנחה). קפיש?
וזה שזה לא משתלם לכרות, זה חסר משמעות. אם כורים מפסיקים לכרות, אז הקושי לכרות יורד ונהיה יותר קל לכרות. אם עדיין לא משתלם, אז עוד כורים יעזבו ויהיו עוד יותר משתלם לכרות. הרשת מאזנת את עצמה - וזה בכלל לא רלבנטי לשווי בדולרים של ביטקוין!
מקווה שהחכמתי אותך.
נ.ב. אל תעלב מזה שלא ראיתי את הסרט - זה 15 דקות של תעמולה, קרי בזבוז של הזמן שלי, שהעדפתי להשקיע בלענות לך!
כמה לינקים נחמדים רק בשביל לסבר את האוזן לגבי הפיקוח והשקיפות של הביטקוין:
מחקכל ההיסטוריה של כל ביטקוין אי פעם כולל מי (כנראה) כרה אותו תוכל למצוא ב:
http://blockchain.info/
את הליבה של הקוד אם ממש בא לך תוכל לקרוא ב:
https://github.com/bitcoin/bitcoin
גרפים נחמדים על מהירות הרשת (קרי, הכרייה) תוכל למצוא ב:
http://bitcoin.sipa.be/
הסבר ויזואלי מדליק על טרנזאקציה תוכל לראות ב:
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2013/05/20130512_BTC.jpg
מלא סטטיסטיקות מעניינות ב:
https://blockchain.info/charts
עכשיו תגיד... כמה דולרים יש היום בסירקולציה והאם יש זהב בפורט נוקס או לא? ;)
אני דווקא כן ראיתי את הסרט, ודי מזמן.
מחקבעל הערוץ הזה - בחור בשם כריס דוואין - מאמין גדול בהתמוטטות הדולר והשיטה הכלכלית הנוכחית בכלל. אבל הביטקוין - שיענה בדיוק על הבעיה הזו במקרה האפוקליפטי הזה שיתכן ויתרחש (יותר שאלה שלי מתי מאשר האם, אם תשאל אותי) - נכנס לכריס כמו אצבע בעין. כריס מאמין גדול במתכת הכסף אצלך ביד, וככזה הוא גם מוכר מטבעות כסף מכל מיני סוגים. הביטקוין כנראה יסגור את הפינה טוב בהרבה ממטילי כסף שהוא מוכר (ולדבריו מושקע בהם עד העיניים), ולכן הוא פשוט מדבר מהפוזיציה.
אגב, אם מזכירים אותו, בחלק גדול מסרטיו ניכר שהוא לא אוהד ישראל גדול. דבר אחד זה להאמין שהשיטה הכלכלית תקרוס לתוך עצמה (כאמור, גם אני חושב כך), אבל זה משהו אחר להאמין בקונספירציות מופרכות שישראל היא אחת השחקניות הראשיות בהם. באחד מהתגובות לסרטיו שבו מישהו מעיר לו שהוא יורד יותר מדי על ישראל, הוא מגיב בצורה קשה וכותב: "היית מצפה שהישראלים לא ינהגו כמו הנאצים".
http://www.youtube.com/watch?v=Qvre45ERsxs
מציע לך לקחת את טענותיו בערבון מוגבל.
רציתי לכתוב גם משהו לגבי דיפלציה: אין בה שום דבר רע!
מחקהרבה אנשים מביאים את יפן כדוגמא לכמה רע יכולה דיפלציה לעולל לכלכלה,
רק חבל שהם עושים קישור הפוך - המצב הכלכלי המחורבן גרם לדיפלציה, ולא להיפך.
מה רע בזה שערך הכסף והחסכונות שלך עולים? אתה מבזבז פחות ומחכה שהוא יהיה שוה יותר? מצוין!
אתה נמנע מלרכוש דברים שאתה צריך או רוצה? לא. אתה לא.
לפני כשנה יצא לשוק האייפון 4. אתה חושב שיש מישהו מבין עשרות המיליונים שרכשו אותו שלא ידע שבעוד תקופה לא ארוכה יצא אייפון 5 והמחיר של ה- 4 ייחתך דרסטית? אז מישהו מהם בגלל זה לא רכש אותו באותה עת "כי בעתיד אוכל לרכוש אותו בפחות"? (אותו אפקט של דיפלציה).
כן. בהחלט. שבריר אחוז או משהו כזה.
רבי דוד, תודה, החכמתי!
מחקתקופת הפנקס האדום זכורה לי דוקא כתקופה טובה. פנסיות יציבות, עבודה קבועה, מחירי דירות נמוכים יותר.
מחקgalgal21
אני חושב שאתה טועה לגבי הדיפלציה.
מחקאם הכמות קבועה אז המחיר עולה עם הזמן אם משתמשים חדשים נכנסים.
מה זה משנה שאפשר לחלק?
אתה מתכוון שאפשר לקנות ב 0.0000001 ביטקוין וכדומה?(אם המחיר מאוד יעלה)
אז מה?
זה נוח אבל עדיין הביט קוין עצמו - הערך שלו עולה כי הכמות מוגבלת וכמות המשתמשים עולה.
וברגע הנפילה אם תהיה הכל צונח - כמו שאמרת יש לו רק ערך שימוש כמו מטבעות אחרים
אין לו ערך פנימי.
הייתי מצפה לגילוי נאות - כמה ביטקוין אתה מחזיק ומתי קנית.
לפי ההתלהבות אני מניח שאתה בפנים.
בקיצור לא אמרת כלום.
מחקלגבי הסיפא, למי בדיוק אני חייב דין וחשבון? לאנונימי 1016 שמעולם לא פגשתי? אבל אתה מניח נכון.
מגיב מספר 1 במאקו הציע הצעה יפה - לעשות סרטונים פשוטים להבנה לבני הנוער.
השבמחקערן,דרך אגב מבחינה סטטיסטית יש מצב שבועת הנדל"ן תסתיים בנפילה עדינה או אפילו ביציבות מחירים שתמשך שנים.
בתרחיש של יציבות מחירים מי שמשלם משכנתא פחות מהשכר דירה עדיין מרויח.
תלוי... אם הוא נשאר לכל התקופה, אם המשכנתא שלו לא מוצמדת, אם הריבית לא משתוללת...
מחקלאורך 30 שנה אתה צודק כנראה.
שנים התכוונתי 5-7 שנים.
מחק7 שנים לא עולה מחיר דירה בהנחה אינפלציה 3 אחוז כאילו מחיר הדירה ירד 20 אחוז ויותר.
ישר כוח ערן! המשך כך, המאבק ארוך ולא פשוט!
השבמחקרנן הנכבד,
מחקשמיטת הכספים בכל שבע שנים לא רק שלא תעבוד היום, היא כבר לא עבדה לפני 2000 שנה (בתקופת בית שני).
מסיבה זו הלל הזקן המציא פטנט לעקוף את איסור גביית הכספים בתום שנת השמיטה, הוא קרא לו "פרוזבול".
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A8%D7%95%D7%96%D7%91%D7%95%D7%9C
זה משהו דומה לפטנט "מכירת חמץ" של ימינו. כביש עוקף לאיסורי תורה ש... אהממממ... לא ניתן לעמוד בהם, ואני עדין איתך.
הנסיון למצוא בכתובים שנכתבו בתקופות חשוכות מענה לבעיות בנות ימינו, כי "הם מבינים טוב יותר את הטבע האנושי"
יושב איפשהו על הסקאלה שבין נאיבי לפתטי.
לדעתי ישנה בעיה עם השיטה אותה ערן מציע. כל עוד הטבע האנושי של בני האדם ידחוף אותם לצבור עושר רב ככל האפשר. כלומר תאוות הבצע שלנו לא תיגמר. יהיה בלתי אפשרי לחסום את בועת הנדל"ן או את יצור הכסף האינסופי. גם אם הממשלה תנפיק את הכסף עדיין יהיו פרטים וחברות שילוו כספים מתוכו בשיטה הרזרבה החלקית כמו שהיום חברות מנפיקות אג"חים תוך ידיעה של הציבור שיש סיכוי שהחברות לא יוכלו לפרוע אותו.
השבמחקהפתרון היחיד להתמודד עם הטבע האנושי הוא לשמוט חובות בכל שבע שנים לפי ציווי התורה ואז האלמנט של צבירת הון כספי רב ככל הניתן ככלי להתמודד עם תלאות החיים יאבד את משמעותו. וכאשר זה יקרה לממשלה באמת תהיה אפשרות להיטיב עם האזרחים ללא חשש של גרעון ואינפלציה שכן חופש הפעולה שיהיה לה יהיה אמיתי ולא נתון לאילוצים של משק פתוח (מבחינת זמן) . כאשר דווקא השמיטה מתאימה לטבע האנושי בניגוד לשיטה אותה מציע האתר שאמנם מצביע על הסיבות הנכונות להתמוטטות בעתיד של השיטה המוניטרית הקיימת. אבל נשמע קצת תמים בקשר לטבע האנושי הציני כלומר כאשר יבואו לממש את השיטה אותה האתר מציע עדיין יהיו גורמים אינטסנטיים שיובילו לכך שאת הרווחים מייצור הכסף עדיין יגרפו מעטים (אולי אחרים מאלה שהיום ואולי אותם אנשים)..
שיטת שמיטת הכספים למעשה מכירה את הטבע האנושי טוב יותר ולכן לדעתי החלת שיטה זאת תטיב עם האנשים בעולם טוב יותר.
רנן אביאלי
השיטה שערן מציע מבטלת את היכולת להלוות "ברזרבה החלקית" ומונעת מגופים פרטיים לייצר כסף חדש. לכן דבריך הראשונים אינם נכונים. בנוגע לשמיטת חובות, אפקטיבית תכנית שיקגו מתחילה עם מעין שמיטה חלקית של חובות - כשהמדינה "מכסה" הרבה מחובות הציבור והמדינה לבנקים על ידי יצירת כסף חדש. בנוגע לשמיטה כל שבע שנים, אני לא יודע מה ההשלכות של זה. מעניין יהיה לקרוא ניתוח עכשווי על השלכות השמיטה על הכלכלה.
מחקשיטת שמיטת הכספים אולי הייתה נכונה וטובה לפני כמה מאות שנים. דברים משתנים, היום זה לא יעבוד. לפחות לא במתכונתה כפי שהצעתה. שמיטת חובות במובן מסוים בהחלט מתבקשת פה ואף נדרשת, אך לא באופן גורף לדעתי. את מי נשמוט? שאלה טובה...
מחקטוב אז ככה
השבמחקלפני שנה שמתי לב שניתן לחסוך מלא כסף באמצעות פנליים סולריים מחקירת הנושא ביוטיוב במקרה הגעתי לסירטון באנגלית "החלום האמריקאי" ואז התחלתי לחקור עוד ועוד והייתי מזועזה שיתפתי בין חבריי ולא הבנתי איך לא ידעתי את זה קודם ,כבר רציתי להקים תנועה בעצמי ואז מצאתי את הבלוג אז .. תודה שחסכתם לי :) המשיכו כך ..
שיתוף ,כל אחד קצת או הרבה , לפחות שיעלו את הנושא לדיון ציבורי.
בוקר טוב לכל הקוראים
השבמחקערן, רציתי להגיד לך כפי שכבר אתה יודע, כל הכבוד. על זה שאתה מלמד אנשים לשאול שאלות ולהבין שעתידם יכול להיות טוב יותר אם ישאלו.
יישר כח על הכתבה וכמובן על האתר הממצה והמעניין שאתה מעניק לנו.
אני אצרף את סירטו של מייק מלוני על אופן עשיית הכסף (סירטון מדהים !) שיכול לתרום להבנת הנושא. אשמח אם יש למישהו ידע "לשתול" בו תרגום.
http://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0
תהנו.
ושוב ערן כיף לקרוא ותודה. אני מבחינתי מסביר ומפנה לאתר את כל מי שיוצא לי לדבר איתו על הנושא.
שבת שלום
חיים
ערן ידידי,
השבמחקאמרת בכתבה "שאתה לא מייצר סחף בחלונות הגבוהים" אולי זה נכון מבחינה חיצונית אבל
מה שבטוח זה שאתה מייצר פחד מאוד מאוד גדול שמרעיד את החלונות הגבוהים - עם קצת אמת אפשר להפריח המון שקרים - ואתה עושה עבודת קודש בכיוון הזה!
בהערכה רבה,
אמיר
הוא לא חידש לי כלום! ידוע שהבנקים וחברות האשראי מייצרות כסף וידוע כבר עשורים שהמערכת הבנקאית היא הונאת פונזי ענקית,אך כל עוד מאמינים בשיטה, אז היא עובדת. וברור לכל שככל שרמת האשראי תרד כך ירד גם הביקוש למוצרים שיוביא להורדת מחירים,אך הוא שכח משהו.. זה יביא גם לסגירת עסקים,אבטלה גבוהה וצמצום היוזמה הפרטית, מה שיגרום לממשלה להעלות מיסים כי התוצר והצמיחה ירדו. בסופו של דבר כולנו נרד ברמת החיים ונשלם יותר מיסים. לא מתאים לי !
השבמחקצודק, כניראה שהוא לא חידש לך כלום...
מחקתמשיך לקרוא, בסוף יפול האסימון.
אם הממשלה לא חייבת כסף היא לא חייבת מיסים גבוהים.
מחקכרגע יותר משליש מהמיסים הולכים על קרן+ריבית.
דמיין לעצמך שההכנסה שלך עולה עכשיו ב33%
יש פריון, אין עבודה
השבמחקעד לעשור הקודם, מסבירים בריניולפסון ומקאפי, הטכנולוגיה שירתה את שוק העבודה. היא יצרה משרות והובילה לעלייה בפריון. וככל שהפריון - כלומר הערך שעסקים גוזרים מעובדיהם - עלה, כך גם השכר עלה, ונוצרו מקומות עבודה נוספים. אלא שאז קרה דבר שהשניים מכנים “ההפרדה הגדולה”
(Great Decoupling): הפריון המשיך לעלות, הודות להתקדמות הטכנולוגית, אבל הצמיחה בתעסוקה האטה והשכר נשחק. בארבע השנים שעברו מאז שהמיתון בארה”ב הסתיים באופן רשמי הפריון האמריקאי עלה, אבל האבטלה עדיין גבוהה ושיעור התעסוקה רחוק מהרמה שבה היה לפני המשבר. את הסיבה העיקרית לפירוד הזה רואים השניים בהתקדמות הטכנולוגיה. ככל שעלות העבודה הדיגיטלית יורדת וככל שמספר המקצועות שמחשבים מסוגלים לבצע עולה, כוח העבודה האנושי נהפך ליקר יותר בהשוואה ולפחות נחשק.
התוצאה היא גלי פיטורים, ירידה בביטחון התעסוקתי, שחיקה בשכר, ירידה באיכות החיים, חרדה גוברת ומקצועות שנעלמים מן העולם או לפחות מצטמצמים משמעותית. רשימת הקורבנות ארוכה וכואבת: מזכירות, מרכזנים, פקידים, מחסנאים, עובדי דואר, קלדניות, פועלי ייצור מסוגים שונים - כולם מקצועות שדרשו עובדים בעלי מיומנויות שכיום אינם נדרשים עוד, או כמעט שאינם נדרשים עוד.
בשנה האחרונה לבדה קיצצה רשות הדואר האמריקאית יותר מ–120 אלף משרות. מספר הקלדניות ומעבדות התמלילים בארה”ב נפל ב–54% בין 2002 ל–2012 - אובדן של יותר מ–100 אלף משרות בסך הכל. מספר עובדי הטקסטיל צנח גם הוא ב–57% באותן שנים,
ובקרב מנהלי הפרסום צנח מספר המשרות ב–65%. מעמד הביניים בעולם המפותח עומד להצטמצם משמעותית.
לפי בריניולפסון ומקאפי, המגמה הזאת הולכת להחמיר בשנים הקרובות. העבודה הדיגיטלית רק נהפכת לזולה יותר, והעבודה האנושית לא - גם לא במדינות כמו סין והודו, שבעשורים האחרונים קלטו חלק ניכר מהייצור המערבי. וככל שהמחשבים ייהפכו לחזקים, חכמים וסתגלנים יותר, ככל שהם ילמדו לנהוג במכוניות, לחקות דפוסי דיבור ומחשבה אנושיים ולעשות הכל בזול, כך הם גם ישתלטו על יותר ויותר תחומים. בעתיד הלא רחוק יחושו את המהפכה הזאת גם רואי חשבון, עורכי דין, עוזרים משפטיים ועובדים אחרים במשרות הקשורות באופן מסורתי למעמד הביניים. “מהפכת האינטליגנציה המלאכותית הולכת לעשות למשרות הצווארון הלבן את מה שהרובוטיקה עשתה למשרות הצווארון הכחול”, כתבו השניים. נהגי מוניות נמצאים גם הם בדרך המהירה לרשימת המקצועות הנעלמים.
בשנתיים האחרונות המגמות האלה הובילו כלכלנים, עתידנים ומומחים אחרים לחלוק, בתחילה בהיסוס, על מה שנחשב לקודש הקודשים: האמונה שהקדמה הטכנולוגית טומנת בחובה רק רווח לאנושות ורווח לכלכלה. יותר ויותר כלכלנים טוענים כיום את הטענה ההפוכה: הטכנולוגיה, הם אומרים, הובילה להרס חברתי נרחב ולצמצום משמעותי, מחמיר והולך של מעמד הביניים.
במאי האחרון פירסם במגזין “Mother Jones” העיתונאי קווין דראם מאמר נוקב, שבו קבע באופן חד־משמעי כי “הטכנולוגיה הורסת את מעמד הביניים”, וצייר עתיד מבהיל שבו “המכונות החכמות כנראה לא יהרגו את כולנו, אך הן בהחלט ייקחו לנו את העבודות”. הכלכלנים ג’פרי סאקס ולורנס קולטיקוף פירסמו ב–2012 מחקר שטוען כי הקדמה הטכנולוגית מסכנת את עתידם של הדורות הבאים, והכלכלן המשפיע טיילר קואן מצייר בספרו החדש Average is Over (“הממוצע הוא נחלת העבר”) עולם עתידי שבו הודות לטכנולוגיה כמעט שאין מעמד ביניים, והאי־שוויון התגבר לרמה כזו שהחברה מחולקת לשני מעמדות: עשירים שעובדים בהיי־טק וכל השאר, שיחיו ברמה נמוכה יותר מזו של מעמד הביניים כיום.
המסקנה שלי היא שיש פשוט יותר מדי אנשים על הפלנטה. זה ייצור סוגיות מוסריות קשות וייפתר בצורה כזו או אחרת, אבל הבעיה היא לא שיש פחות מדי משרות ויותר מדי טכנולוגיה אלא שאין למין האנושי תמריץ כלכלי להגיב לשינויים האלה (או שלחלופין הציווים החברתיים חזקים יותר)
מחקשניכם טועים טעויות קרדינליות.
מחקיש אבטלה בגלל המכונות זה נכון אבל בגלל שהכסף מצטבר אצל בעלי ההון והם
לא צריכים עוד עובדים אז אין עבודה.
אם הכסף היה מתחלק בין האנשים בצורה יותר שיוויונית אז האנשים המפוטרים היו מוצאים עבודה אצל או בשביל האנשים שכרגע אין להם כסף.
עורב אתה נפלת למלכודת הידועה של ה"יותר מידי אנשים".
אתה בטח מהאנשים שמאמינים שבין לאדן הפיל את התאומים ועוד קלישאות.
ברגע שהשיטה הכלכלית תוחלף הכל יהיה בסדר תירגע.
כדוה"א יכול להכיל עוד אנשים בקלות.
התכוונת להגיד- אתה בטח מאנשים ש*לא* מאמינים שבן לאדן הפיל את התאומים , אני מקווה...
מחקזה שכדוה"א יכול להכיל עוד אנשים, זה אומר שהוא צריך?
האם לאנשים שעוד לא נולדו יש איזה זכות קיומית ששללתי מהם?
תרשה לי להיות זה שמרגיע אותך - גם אם השיטה הכלכלית תוחלף, אנשים עדיין יהיו חרא.
שאלה לערן
מחקנדמה לי או שאתה מתכוון למנף את האתר והפופולריות שלו לקריירה פוליטית ?
זו תהיה טעות.
פרטים אצל איציק שמולי
הפתרון למשבר החובות הוא מס ירושה/עזבון/מתנות שיחול באופן שווה בכל העולם. כך גם המדינות וגם הפרט יצרכו פחות חוב. מאוד פשוט. אין צורך לשנות את השיטה המוניטרית.
השבמחקמצרף מאמר שכתבתי על הפתרון של מס ותקבול ירושה ..
http://cafe.themarker.com/topic/2970074/
התוכנית שלך לא רעה בכלל (הצעתי בעבר משהו דומה אבל עם מס רכוש בעודך חיים במקום מס ירושה או כל מס אחר) אבל היא לא ממש מתייחסת לכשל הבילט-אין של המערכת, רק מרככת אותו קצת.
מחקוזה לפני בעיות האכיפה (וניהול הכסף) הבומבסטיות שאתה טוען שלא יהיו אבל יהיו.
לא נורא, אחרי הפלופ של "קרן הדורות הבאים" שיום אחד יקימו פה למרות שהחוק קיים כבר מ2011, אולי תתפכח. בהצלחה!
לדעתי צריכים להיות מדרגות מס על ירושה כך שלמי שיש יותר מ 4 מליון רכוש יהיה חייב לשלם 80% מס.
מחקהבעיה היא שזה לא פרקטי כי ישנה בעיה בלחלק רכוש ומתנות לפני המוות אך אם נמצא דרך לממש את זה יוכל לפתור את אחת הבעיות המרכזיות של הקפיטליזם הטהור...
התוכניות האלה הן נוראיות.
מחקיש אנשים שעובדים קשה כל החיים בשביל לצבור כסף(ואני לא נוקט עמדה לגבי צבירת הכסף,
כל אחד עושה את החשבונות שלו) ואתם רוצים לגנוב להם את הכסף.
זה פשוט סוציאליזם מהסוג הרע ביותר.
אם אדם רוצה להרוויח הרבה כסף ואח"כ אולי לא לעבוד ושהילדים שלו לא יעבדו מה זה עינינכם?
הבעיה שכולם בחובות לא שאנשים מסוימים הרויחו/חסכו הרבה.
אלה שיש להם מיליארדים כבר יתחמקו בכל הטריקים האפשריים ועוד פעם מעמד הביניים ישלם את המחיר.
15:09, אני ביחס לשאר יושבי האתר פה קפיטליסט מאוד קיצוני, אז כשזה בא ממני, תנסה לצאת מהקלישאה. כל מס הוא גניבת הכסף שלך פר אקסלנס. ייתכן ויום אחד נצליח ניצור חברה שאין בה מסים אבל זה עוד רחוק מאיתנו שנות אור. עד אז, שאל את עצמך אם אתה מעדיף מס "מוכשרים", כזה שלוקח מכל אחד אחוז פרופרציונלי ממה שהרוויח, או מסים מהסוג שאתה חווה היום כגון מס רכישה או ביטוח לאומי או מע"מ, שדופקים את העניים הכי הרבה. בתור עני,עשיר או מעמד הביניים, היית מעדיף את מה שיש היום, או עסקת חבילה שבה אתה משלם שנתית 1% (או כל מספר אחר שיוסכם מראש, לדעתי אפילו הרבה פחות) מכ-ל הנכסים שלך, אבל בתמורה אין מס הכנסה, אין מע"מ, אין מס על רווחי הון וכהנה וכהנה, ואיש הטוב בעיניו יעשה? אני הייתי בוחר את זה בלי לחשוב פעמיים.
מחקאנונימי , (משעה 15:09) מה שאתה מתאר נקרא ביהדות "מידת סדום". צא ולמד..
מחקכך נהגו אנשי סדום.
כ"צ, מה שאני לא מבין זה את כל אלה שחושבים שאפשר לפתור את כל בעיות העולם עם פטורים, מדרגות, הנחה לX ראשון, קרנות, פקידים, חלוקה מחדש...
מחקאנחנו לא מאותו הSpecie? לא הייתם פה בעשרות השנים האחרונות?
עזוב אותי מהיהדות אני כבר בויכוח עם מישהו באימייל שיעזוב את היהדות.
מחקשישאר יהודי בלי המנהגים מהעבר.
הסתכלתי בויקי על מידת סדום ולא הבנתי.
עזוב אותי מהקשקושים הדתיים וזרוק בפנים את האמת שלך על מה שאמרתי.
עורב,הלוואי שזה היה או או - אני חותם עכשיו,זה יהיה בנוסף.
מס עיזבון יתווסף לטריליון המיסים שיש היום.
העורב,
מחקאני חושב שכיוונתה אלי.
אם כן, אז לא הבנתה את דברי בכלל או שפשוט עיווטתה אותם בכוונה, שזה לא יפה
עיוותתי את המילה עם ה "עיווטתה" שלי.
מחקסורי אני דסלקטי משהו :)
לא רק שלא עיוותתי, אתה בעצמך הסכמת איתי ואני אחדד:
מחקבוא נגיד שאתה מטיל מדרגת מס ירושה של 80% מעבר ל4 מיליון ש"ח. לא ציינת אבל בוא נניח שעד המספר הנ"ל המדרגה היא 0%. עכשיו, אני לא אוהב להתנבא מספרית כפי שאולי ידוע לך אבל דווקא במקרה זה אני אחרוג, ואני אתנבא שרוב האנשים ה"עשירים" (כי כמה זה 4 מלש"ח בימינו), תגלה באופן קסום שכולם מתים בעודם אוחזים ב3,999,999 ש"ח בלבד.
1. חלקם יעסוק באופן אובססיבי בתכנוני מס,הסתרות ומתנות (כמו שציינת).
2. חלקם ינסה לבזבז כמה שיותר מהכסף לפני מותם, על דברים פרודוקטיביים כמו הימורי אדום-שחור בלאס וגאס, אלכוהול נשים וסמים - כי אם כבר אז כבר.
3. חלקם יבחר לעשות משהו פרודוקטיבי אמיתי עם הכסף כמו לתרום אותו לגופים לבחירתם.
בכל מקרה, אף אחד לא ייתן לפקידון מושתן לנהל לו 80% מהכסף אחרי מותו. הדרך היחידה למלא את הקופה של הקרן הזאת תהיה מעשירים שמותם הגיע באופן לא צפוי (ואחרי זמן מה, יש קונספירטורים שיגידו שמותם יתחיל להגיע הרבה יותר באופן לא צפוי...)
מקווה שהבנת.
העורב,
מחקלמרות שאני התנסחתי בצורה גרוע ביותר, אתה הבנת את רוב ההודעה שלי ומגיע לך כל הכבוד! (אין ציניות, קראתי את מה שכתבתי וזה היה קצת מביש :))
בכל מקרה, כמובן שמדרגות לא אמורות להיות מ 0 ל80 בקפיצה אחת וכמובן שכל המספרים שאני כתבתי הם היו רק דוגמאות.
אבל אני מסכים איתך. ואני רק אמרתי שלדעתי צריך לחשוב על דרך למנוע את המצב הזה. כי זו אחת הבעיות המרכזיות של הקפיטליזם לפי דעתי:
קפיטלזם היה יכול להיות הרבה יותר נכון אם באמת היה לכל בן-אדם שוויון הזדמיונות שווה (כמו בהגדרה שלו), אך במציאות, הילדים העשירים תמיד מתחילים בנקודת פתיחה פי כמה וכמה מאשר העניים דבר היותר מעמדות.
כל המטרה של התגובה שלי היא להצביע על ההגיון שבלקיחת אחוזים מאוד גבוהים מיורשה של בן-אדם, וככל שלבן-אדם יש יותר רכוש אז צריך לקחת לו יותר מס- בשביל שיהיה כמה שיותר שוויון.
אני מסכים איתך שישנה בעיה (גדולה) פרקטית לעשות זאת. אני פשוט מנסה לקבל את ההסכמה התאורתית מהקפיטלסטים על התיאוריה של הדברים בשביל לראות אם יהיה שווה לחשוב על פיתרון כזה.
צריך מס רכוש וירושה פרופורציונלי וסביר.
השבמחקמספיק עם הקישקושים של 80% החל מ 4 מיל וכו. פשוט קשקושי ביצים בולשביקים.
כל הכבוד !! ותודה על הבלוג =))
השבמחקערן ,
השבמחקהאמירה ש"אם קצב יצור המשכנתות ירד אז בעלי משכנתות קודמים לא יוכלו להחזיר את משכנתם" היא קצת מוגזמת.
שלא לומר , לא ברורה.
אם קצב יצירת משכנתות חדשות , ירד נניח ב 20% , לא תהיה שום קריסה כללית של המשק.
כמה עוסקי נדלן קיקיוניים יתאדו , זה יתרום להאטה קלה במשק וזהו
כמה לווי משכנתא יתקשו קצת בהחזר ולבסוף יסתדרו
וכמה יפלו
הקביעה הזו היא לא של ערן...הוא ציטט את הנגיד פישר שאומר שמספיק שחצי אחוז מהממושכנים יפשוט רגל כדי שהמשק יכנס למשבר חמור
מחקמאיפה הציטוט על קצב יצור המשכנתאות? לא מצאתי אותו בכתבה..
מחקעורב,
מחקקבל ציטוט "זה קורה כי המערכת מתנהגת למעשה כמו הונאת פרמידה קלאסית. כדי שהמערכת תוכל להמשיך להתקיים, אנחנו צריכים לקחת הלוואות בקצב הולך וגובר. אם קצב ההלוואות ייעצר אפילו לרגע קצר, יתחיל גל של פשיטות רגל של גופים שלא יצליחו להחזיר את הריבית. בשביל להחזיר את הריבית אנחנו צריכים לעבוד יותר ולייצר יותר. "
"לראשי המשק יש אינטרס מובהק לא להוריד את מחירי הדירות, כי יכולת ההחזר של המשכנתאות שנלקחו בעבר תלויה במשכנתאות החדשות שילקחו בעתיד"
עושים 1+1 ו.... צא ולמד...
כל הכבוד וישר כוח. ויפה שפרגנת גם לכל המגיבים שמעלים לכאן הערות מחכימות מאוד. תודה לכולכם, למדתי הרבה.
השבמחקיש לך מסר חשוב ונכון בנקודה אחת - צריך להחזיר את היכולת של הממשלה להדפיס ישירות כסף, כאחד הכלים המוניטריים, יכולת שלמעשה הייתה לממשלה לפני 1985. אותה יכולת שהרסה את המשק בתנאים של אינפלציה קשה, היא יכולת שאנחנו זקוקים לה בתנאים הכלכליים העולמיים הנוכחיים. שאר הדברים מסביב שאתה טען הם רדיקליים ומהפכניים מדי או מתארים תועלות אפשריות מוגזמות מדי.
השבמחקהרעיון שאפשר להיפטר מהבנקים הוא משונה במיוחד. מי בדיוק יחלק את האשראי אם לא גופים שמתמחים בכך.
המדינה איבדה את הזכות שלה להדפיס כסף באמצע שנות ה50 עם הקמת בנק ישראל במתכונתו הנוכחית. מאז (כולל בשנות ה80) היא לווה את הכסף מהבנק המרכזי ומהשוק.
מחקבפועל יכולתה של הממשלה בשנות השמונים ללוות כסף ישירות מבנק ישראל הייתה שקולה ליד חופשית על מדפסת הכסף.
מחקאגב, זו לדעתי אחת הטעויות העיקריות שלך בבלוג כולו. אתה מציע שינויים מהפכניים שהם מיותרים לחלוטין - מאחר שההבדל שבין יכולתה של ממשלה להדפיס כסף ישירות בלי לרשום אותו כחוב באף מאזן, כפי שאתה מציע, לבין יכולתה ללוות ישירות מהבנק המרכזי הוא זניח עד אפסי.
תמיר נראה שאתה מפספס את הנקודה העיקרית של יצירת כסף לא מחוב.
מחקיש הבדל עצום בין ממשלה שלווה חופשי מהבנק המרכזי שלה (כפי שקורה היום בארה"ב) לבין ממשלה שמנפיקה את כספה ללא חוב. ברגע שאתה לווה כסף נושא ריבית אתה אמנם מחזיר איתו את הריביות על חובות העבר אבל בכך מגדיל עוד את חובות העתיד כך שאתה נכנס לסחרור שהולך וגדל ללא סוף של כמות החובות כאשר מהלוואה להלוואה אתה משקיע עוד ועוד משאבים בכיסוי החוב במקום להשקיע אותם לדברים מועילים יותר.
הטענה שלך היתה נכונה אילו לכספי החוב לא היתה מתלווה גם ריבית.
ערן
ערן, אתה מצביע על בעיה שאכן קיימת - ריבית גבוהה בסיטואציה של צמיחה חלשה מסכנת את היכולת להחזיר את החובות. ואכן הריבית בנסיבות הנוכחיות צריכה להיות נמוכה מאוד, או אף שלילית מבחינה ריאלית (בניכוי אינפלציה). אבל זה דבר שקורה - לא צריך מהפכה בשבילו - בארה"ב הממשלה משלמת כיום ריבית שלילית ריאלית על חובותיה. אם טענתך שהריבית צריכה להיות עוד יותר נמוכה ושלילית - אתה מתפרץ לדלת פתוחה, נראה שג'נט ילן, הנגידה הבאה של ארה"ב חושבת כך. גם אצלנו קרנית פלוג המשיכה להוריד את הריבית לאחרונה.
מחקריבת נמוכה מעודדת בועות אשראי ריבית גבוהה גורמת למיתון חריף. ריבית שלילית (לא ראלית) לא אפשרית כי אז אף אחד לא ירכוש אג"ח אמריקאי חוץ מהבנק המרכזי שזו בדיחה שהבנק המרכזי הוא גם הנושה הגדול של הממשלה שמממנת אותו -עכשיו תענה לי :
מחקאם שתי האופציות מובילות למשבר -מדוע מדינה תצטרך להיות תלויה בג'נט או קרנית ופשוט תקח את כספה ללא חוב.מה ההגיון במערכת הזו?
ג'נט או קרנית הן למעשה פקידות של המדינה, וברור שלא יתנו למדינה לפשוט רגל. כך שההבדל שאתה מציג ככל כך מהותי - בין מצב שבו למדינה אין חוב, לבין מצב שבו למדינה יש חוב אבל הפקידות ג'נט וקרנית קונות אותו - הוא בסך הכול הבדל די סמנטי.
מחקאני מסכים עם הבעייתיות של ריבית נמוכה שציינת. התקווה היא שהריבית הנמוכה תגדיל את הפעילות במשק ותחזיר את תיאבון הסיכון של האנשים וכך תהיה צמיחה, וכך יתייתר הצורך בריבית נמוכה. משהו בנוסח "הרוצה בשלום ייכון למלחמה", כך "הרוצה בריביות סבירות, ייכון לריביות נמוכות".
תמיר, הסיום שלך לא כ"כ מסתדר הייתי אומר. "הרוצה בשלום ייכון למלחמה", כך "הרוצה בריביות סבירות, ייכון לריביות נמוכות".
מחקבראשון אתה מציג שני הפכים גמורים עם רצון לשלום ונכונות להיפך הגמור במידת הצורך, בשביל השלום. בשני יש תחושה של שני דברים לא כ"כ רחוקים זה מזה.
אתה יודע מה הייתי מציע במקום?
"הרוצה ברביות (סבירות או נמוכות, זה לא משנה..) ייכון למלחמה" וזה בעצם:
"הרוצה בריבית - הרוצה במלחמה" או בדיכוי, או סתם להיות שמוק...
;))
מקווה שהייתי ברור..
ערן. אתה תותח.
השבמחקלכל החוכמולוגים שרוצים מיסים על העשירים(באפט ומלך האג"ח בארה"ב תומכים בקנוניה הזאת),
השבמחקלהזכירכם מס ההכנסה בארה"ב התחיל בתור מס על העשירים.
לפרוטוקול
השבמחקערן קבל תודה גדולה על אורך הרוח שלך בהתמדתך להעלות כתבות ושאלות כבדות משקל
בטוב טעם בהגיון בריא ובסובלנות רבה.
אבי ג
עורב,
השבמחקקבל ציטוט "זה קורה כי המערכת מתנהגת למעשה כמו הונאת פרמידה קלאסית. כדי שהמערכת תוכל להמשיך להתקיים, אנחנו צריכים לקחת הלוואות בקצב הולך וגובר. אם קצב ההלוואות ייעצר אפילו לרגע קצר, יתחיל גל של פשיטות רגל של גופים שלא יצליחו להחזיר את הריבית. בשביל להחזיר את הריבית אנחנו צריכים לעבוד יותר ולייצר יותר. "
"לראשי המשק יש אינטרס מובהק לא להוריד את מחירי הדירות, כי יכולת ההחזר של המשכנתאות שנלקחו בעבר תלויה במשכנתאות החדשות שילקחו בעתיד"
עושים 1+1 ו.... צא ולמד...
כתבה מוצלחת ולעניין.
השבמחקערן שלום רב,
השבמחקאשמח לקבל סקירה בנושא השאלה האם החלטה על מע"מ דיפרציאלי היא שיטת מיסוי מומלצת לישראל. האם יש לה יתרונות משמעותיים מהיבטי רווחה, הקטנת אי השוויון ותקציב המדינה בישראל.
תודה.